Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Október 23. 23:51, csütörtök | Helyi
Forrás: Erdősné Fedeles Zita

A Belvárosi Általános Iskola tantestülete szakmai napot tartott Murgán

A Belvárosi Általános Iskola tantestülete szakmai napot tartott Murgán

Október 18-ára (szombatra) a Dombóvári Belvárosi Általános Iskola vezetői meglepe-tést tartogattak a pedagógusok számára.

Az igazgatónő a Murgával már évek óta jó kapcsolatot ápoló német nyelvet tanítók segítségét kérte a program szervezésében, ugyanis ők minden évben tagozatos gyerekcsoportokat visznek a kis Tolna megyei sváb zsákfaluba.
Az utazás előtt kisfilmet tekintettünk meg az írott forrásokban először 1446-ban említett községről. Felkl Márton polgármester úr a közösségi házban már ismerősként nagy szeretettel üdvözölt minket. Elmondta, hogy az 1941-ben még ezerfős település lélekszáma mára 74 főre zsugorodott, túlnyomórészt idősek laknak itt. A fiatalok elvándoroltak, megszűnt az iskola, óvoda, nincs élelmiszerbolt sem, mert kicsi a kereslet. A munkahelyek távolra kerültek, ez is oka az elnéptelenedésnek. Segítség lehet a kis létszámú falvaknak a „gyüttmentek” megjele-nése, akik a városból szabadidejükben az érintetlen természetbe „menekülnek”.
Itt vásárolt ingatlanokat többek közt Dr. Balogh Mária MTA történész is, aki az 1786-ban felszentelt evangélikus templomban várta csoportunkat. A sváb falvak történetében ritka-ságként említette, hogy egyszerre két felekezet van jelen, a lakosság kétharmada evangélikus, harmada katolikus vallású német. Evangélikus fiú sosem házasodott pápista lánnyal, valamint a népviseletükben is különbségek mutatkoztak. Megtekintettük a katolikus templomot is, me-lyet 1941-ben szenteltek fel. 1947 törést jelentett a lakosság életében, a II. világháborút lezáró békeszerződések következtében lakhelyükről kitelepítették a német ajkú lakosságot. 1949-ben a szerencsésebbek visszatértek, és munkát vállalhattak.
Köztük volt a most 87 éves Pákozdi Józsefné is, aki szívesen válaszolt kérdéseinkre a faluházban szakmai napunk végén. Miközben Kati nénit a svábok életéről, szokásairól faggat-tuk, magunkban megállapítottuk, hogy ő is sokat tett a német nemzetiség kultúrájának megőr-zéséért.

Erdősné Fedeles Zita

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.