Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. December 20. 21:36, péntek | Helyi
Forrás: Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás, fotó: www.dontwasteit.hu

A kaposszekcsői átrakóállomás és hulladékudvar 2014-ben kezdi meg működését.

A kaposszekcsői átrakóállomás és hulladékudvar 2014-ben kezdi meg működését.

„Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási program – Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése”

A Dombóvár-Kaposszekcső átrakóállomás és hulladékudvar évente mintegy 14 ezer tonna lakossági kommunális hulladék befogadására alkalmas. A létesítmény átadását követően jelentősen lerövidül a hulladék szállítási útvonala, ami nemcsak környezetkímélő, de nagymértékben lecsökkentheti az e-útdíj miatt megnövekedett szállítási költséget is.

A hulladékudvarokban a lakosság számára díjmentesen elhelyezhetők a háztartásokban keletkező szelektíven gyűjthető hulladékok (papír, fém, műanyag, zöldhulladék stb.), a nagyméretű hulladékok (bútor, lom), háztartási készülékek és veszélyes hulladékok.

A kaposszekcsői átrakóállomás és hulladékudvar 2014-ben kezdi meg működését.

A projektgazda Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás által, az egész Dél-dunántúli régiót – Somogy, Tolna és Baranya megyét – érintő hulladékgazdálkodási beruházás, az Új Széchenyi Terv keretében 17.275.756.870 Forint összköltségből valósul meg, amelyből az Európai Unió Kohéziós Alapja és a hazai központi költségvetés által támogatott rész 12.093.029.851 Forint.
A program célja az ország legfejlettebb hulladékkezelési rendszerének kialakítása, amelyben a keletkezett hulladék 70%-a – feldolgozást követően – újrahasznosításra kerül. További fejlesztési célként, a keletkező hulladék okozta gondok megoldását szolgálja két másik nagy projektelem: a regionális hulladékkezelő központok és ún. átrakóállomások, hulladékudvarok és a szelektív gyűjtőszigetek létesítése. A három dél-dunántúli megye hulladékgazdálkodása a program teljes körű elindulásától olyan uniós színvonalú hulladékkezelési, és -szállítási technolgóia alapján fog működni mely mind a jelen és a jövő generációk érdekeit egyaránt szolgálják.

A korszerű hulladékgazdálkodási rendszer elemei:
A projekt területén (Baranya, Somogy, Tolna megye, 313 település, 426 ezer lakos) logisztikai szempontok szerint gyűjtőkörzetek kerültek kialakításra. Az egyes gyűjtőkörzetek hulladékait, vagy közvetlen beszállítással, vagy átrakóállomáson (4 helyszínen) keresztül juttatják el a hulladékkezelő központokba. A hasznosítási célok teljesítése érdekében a szelektívgyűjtés – gyűjtőszigetek telepítésével (820 db) – minden településen bevezetésre kerül. Ugyancsak a szelektív gyűjtést segíti a hulladékudvar hálózat (22 db hulladékudvar) megépítése. A hulladékudvarokban a lakosságnál keletkező szelektíven gyűjthető hulladékok, a nagyméretű hulladékok, háztartási készülékek és veszélyes hulladékok helyezhetők el díjmentesen. Ezt egészíti ki a nagyobb városok családi házas területein a házhoz menő szelektívgyűjtés (60 ezer háztartás) alkalmazása, valamint Pécsett a lépcsőházi szelektív gyűjtés további erősítése (2000 darab edényzet). A projekten belül 10 ezer db házi komposztáló edény beszerzésére kerül sor, melyek igény szerint kerülnek kiosztásra a Társulás Önkormányzatainak lakosai között. A megépítendő válogatóművek (Kökény, Barcs) a szelektíven gyűjtött hulladékok ipari előkészítését végzik. A vegyesen gyűjtött maradék hulladékot két központban (Kökény, Marcali) mechanikai-biológiai kezeléssel tovább osztályozzák, illetve a nem hasznosítható hulladék lerakása történik meg ezeken a helyszíneken.

Az átrakóállomások kijelölésénél is figyelembe vették a gazdasági és logisztikai szempontokat, vagyis a gyűjtőkörzetnek az ingatlan- és lakosságszámát, valamint az egyéb hulladéktermelők mennyiségét. A kaposszekcsői átrakóállomás esetében már a próbaüzem is megtörtént, a hulladékudvar is elkészült, már csak a szükséges edényzet beszerzése és helyszínre történő telepítésük van hátra, ezek után a létesítmény a jövő évben megkezdheti működését. Az átrakóállomás évente mintegy 14 ezer tonna hulladék befogadására lesz alkalmas. Az átadását követően jelentősen lerövidül a hulladék szállítási útvonala, amely nemcsak környezetvédelmi szempontból fontos, de nagymértékben lecsökkentheti az e-útdíj miatt megnövekedett szállítási költséget is. A hulladékudvar megvalósulásával a környékbeli lakosság számára megteremtődik a lehetőség a háztartásban keletkező, feleslegessé vált hulladékok díjmentes elhelyezésére.

Címkék: hulladéklerakó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.