Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. December 15. 15:49, hétfő | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

A légzőrendszer gyógynövényei a Dombóvári Herbáriumban

A légzőrendszer gyógynövényei a Dombóvári Herbáriumban

A Helytörténeti Múzeumban, a Dombóvári Herbárium beszélgetés-sorozat decemberi összejövetelén „A légzőrendszer gyógynövényei” címmel dr. Bencze Bálint tartott előadást.

Az anatómiai, élettani és kórtani ismeretekről, valamint a hozzákapcsolódó gyógynövényekről is színesen-érdekesen, közérthetően beszélt.
A légzőrendszerünket a születésünktől életünk végéig fokozottan fenyegetik a környezeti ártalmak, mint például a szennyezett levegő, vagy különféle baktériumok, vírusok. Érdemes gondot fordítani a légúti betegségek megelőzésére különösen télen amikor a nátha, influenza újult erővel terjed. Gyakran nem kerülhető el, a zárt közösségben, zsúfolt helyen való tartózkodás, de a fertőzés terjedésének csökkentésében némi segítséget nyújthatnak a gyógynövények

Légfrissítés természetes illóolajakkal, meleg kakukkfű-, útifűtea esetleg mézzel édesítve, vagy akár pár szem gyógyfüves cukorka megnehezíti a kórokozók dolgát. Persze előfordul, hogy mégis súlyosabb szövődmény alakul ki, és szükséges a modern orvostudomány segítsége.
Asztma, tüdőgyulladás vagy az újra támadásba lendülő tuberkulózis (TBC) esetén kizárólag kiegészítő kezelésre való a természet patikája a kezelőorvossal történt egyeztetés mellett. Tünettől függően segítségünkre lehet csokornyi szép és hasznos gyógyfű, köztük a mályvafélék, bodzavirág, hársfavirág, martilapu, apróbojtorján vagy az orvosi zsálya.
Érdekességként szó volt az említett növények népi és tudományos elnevezésének kialakulásáról is, mint a kakukkfűé, ami akkor nyílik mikor a kakukkmadár megszólal, a zsályáé melynek tudományos neve salvia...és jelentése „gyógyítani”, vagy az emberi tüdőre emlékeztető mintázatú és alakú pettyegetett tüdőfűé.

A Dombóvári Herbárium a jövő évben is várja az érdeklődő látogatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.