Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. December 20. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„Az ország állatkertje” - Prima Primissima-díjas a Fővárosi Állat- és Növénykert

„Az ország állatkertje” - Prima Primissima-díjas a Fővárosi Állat- és Növénykert

Az ország egyik legnagyobb múltra visszatekintő közintézménye nemzetközi viszonylatokban is kiemelkedőnek számít, változatos programkínálatával, oktató, szemléletformáló jellegével és ezernél is többféle lakójával. A létesítmény különlegességeiről és jövőbeli terveiről bővebben Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója mesélt a Rádió Orient műsorában.

December 5-én vehette át az állatkert a megtisztelő elismerést, melyre a főigazgató is nagyon büszke. Nem csak 180 dolgozójuknak, de partnereiknek és a pedagógusoknak is köszönetet mondott a díjért, melyhez 15 millió forint is járt. Hogy ezt az összeget valamilyen tevékenységre, vagy állatorvosi eszközre fogják-e költeni, azt most mérlegelik.

Az intézmény két év múlva lesz 150 éves, mely egy igen jelentős évfordulónak ígérkezik. Vendégünk elmondta, hogy míg nyitásakor a „tudomány, gazdászat, művészet, élvezet” négyes jelszava határozta meg tevékenységük, nagyjából a '60-as évek közepére vált igazán kifejezetté az oktatás szerepe, amikor számos vetélkedőt és szakkört is tartottak már. Később aztán egyre terebélyesedett, napjainkra pedig már a legfontosabb funkciójává vált a nevelés.

Jelenleg körülbelül 10.000 állatkert működik a világban, évente mintegy 750 millió látogatóval. Persányi elmondta, hogy komoly felelősség a helyes üzenet közvetítése, de jól láthatóan nagy az igény a jelenlétükre, mivel így próbálnak napjainkban újra közelebb kerülni a természethez az emberek. Ennek köszönhető az is, hogy egyre többen tartanak háziállatot.

A Fővárosi Állat- és Növénykertbe évente több mint 100.000 tanulmányi jegyet váltanak. Az intézmény a pedagógusok munkáját is folyamatosan próbálja segíteni különböző anyagokkal, ismertetőkkel, és évente két külön nekik szervezett napot is tartanak. Kredites tanárképzéseik is vannak, valamint akkreditált pedagógus továbbképzéssel is foglalkoznak. A távolság miatt gyakrabban Budapestről és agglomerációjából érkeznek diákok, vidékről többnyire a tanulmányi kirándulások során utaznak csoportok a létesítménybe. Ma már mintegy két tucat állatkert található országunkban, de a fővárosi messze a legsokszínűbb, s Európában is csak kevés párja akad.

Az ország legnagyobb biológiai szertára is a fővárosi állatkertben található, a legnépszerűbbek pedig azok a programok, ahol közvetlen kapcsolatba lehet kerülni az élőlényekkel. Az ismeretterjesztő előadások során is jellemző az eleven állatok részvétele. A kölyöklaborban a tanulók maguk is kísérletezhetnek, olyan profi környezetben is, amit az iskolák nehezen tudnának biztosítani. A program – melyben a biológiát egyéb tudományágakkal terjesztik ki - népszerűségét jelzi, hogy a meghirdetés után szinte egyből le is foglalták az iskolák véges, 2300 főt befogadni képes keretüket.

Világviszonylatban is az egyik legnagyobb oktató-nevelő zoo-pedagógiai létesítmény a Varázshegy. A főigazgató elmondta, hogy ez egy „különleges keveréke egy természettudományi múzeumnak és egy biológiai csodák palotájának”, modern, a Microsoft által kifejezetten oktatási célból készült játékokkal. Az ország egyik legnagyobb mozivászna is itt található, 3D-s filmekkel, valamint egy 4D-s panorámamoziban is tehetünk földtörténeti időutazást. Preparátumok, állati és emberi csontvázak is találhatóak a 2012-ben nyitott helyen.

„Egy állatkert soha nem állhat meg” -mondta Persányi, majd elmesélte, hogy számos újdonságot tartogatnak a közeli és távolabbi jövőre egyaránt. 2015-ben a legnagyobb attrakció a koalák bemutatója lesz, a későbbiekben pedig olyan látványos projekteknek ad otthont az intézmény, mint a Mesepark, vagy a Pannon ősvilág. Ez utóbbi egy hatalmas, fedett szubtrópusi dzsungel, melyben időjárástól függetlenül bármikor gyönyörködhetünk az elefántokban, a cápákban, vagy épp a krokodilokban.

Jelenleg az egyik aktualitás az idei második orangutánbébi, de vendégünk elárulta, hogy heteken belül világra jön a harmadik is. Akinek pedig először sikerül lencsevégre kapnia az egyelőre még mamája erszényében rejtőzködő vombatkölyköt, azt egy éves belépővel ajándékozza meg az állatkert. A tél folyamán 13.000 négyzetméternyi fedett, fűtött kiállítótér várja a látogatókat, a közelgő ünnepekre pedig egy Betlehemet is felállítottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára