Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Február 28. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Czibere: lesz méltányossági ápolási díj

Czibere: lesz méltányossági ápolási díj

Beleszámít majd a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időbe a méltányossági ápolási díj folyósításának időszaka - mondta az InfoRádiónak a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. A törvényi változtatás révén a méltányossági ápolási díj egészségügyi ellátásra is jogosítja az igénylőt. Márciustól ez a díj beolvad az önkormányzatok által nyújtható segélyezés rendszerébe - hívta fel a figyelmet Czibere Károly.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény, valamint a települési önkormányzat helyi rendelete teszi lehetővé, hogy március elsejétől az önkormányzatok saját hatáskörükben települési támogatás keretében ellátást biztosítsanak a 18. évét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását-gondozását végző személynek.

'A szociális törvénybe és a végrehajtási rendeletbe is beemelünk egy olyan további passzust, amely erősíti a méltányossági ápolási díj garanciális elemeit. Ha ennek a mértéke egy meghatározott összeget meghalad, akkor ez szolgálati idő szerző jövedelemnek minősül, tehát mind a nyugdíj szolgálati időbe, mind az egészségbiztosítási jogviszonyba beszámít' - hangsúlyozta Czibere Károly.

Sem az igénylés menete, sem a helye nem változik - tette hozzá a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Rámutatott, hogy az önkormányzatoknak február végéig kell szabályozniuk, kik kaphatnak méltányossági ápolási díjat. A tárca körlevelet küldött valamennyi jegyzőnek, hogy segítséget nyújtson a rendelet elkészítéséhez.

Azt is jelezte: lehet, hogy lesznek olyanok, akik kiesnek az új rendszerből, tehát eddig kaptak méltányossági ápolási díjat, ezután pedig nem. Ennek azonban forrásoldali, pénzügyi, szabályozási okai nem lehetnek - hangsúlyozta Czibere Károly.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére