Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Január 20. 07:50, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

Dombóvári Herbárium - A teázás története

Dombóvári Herbárium - A teázás története

A Helytörténeti Múzeumban ötvenedik alkalommal találkoztak a Dombóvári Herbárium látogatói. Ezúttal teadélután keretében a teázás története volt a beszélgetés témája.

A teacserje őshazája Kína és India déli területe, ahonnan kilenc hónapnyi tengeri úton, holland hajókon 1610-ben érkezett az első teaszállítmány Európába.

Kezdetben gyógynövényként patikákban árulták, későbbiekben a fogyasztása élvezeti italként fokozatosan elterjedt Európában és az egész világon. A kiváló minőségű tea előállítása a termesztéstől a szüretelésen át egészen a feldolgozásig ma is kézi munkával történik. A tea aromája függ a termőhelytől és a feldolgozás módjától.

A teával kapcsolatos történelmi eseményről dr. Fata Mária főorvosnő tartott érdekes kiselőadást. Ami nem más mint a „Bostoni teadélután”, amely nagyban hozzájárult a függetlenségi háború kitöréséhez, majd az Amerikai Egyesült államok megalakulásához.

A nagy teatermelő népeknél a teának tisztelet, megbecsülés járt. Kialakultak a tea elkészítésének és felszolgálásának szabályai. Kína és Japán híres a szigorú szabályokhoz kötött teaszertartásokról. Az európai kultúra ezeket nem vette ugyan át, de kialakultak itt is teázási szokások, sorra nyíltak a teaszalonok. Az angoloknál ma is élő szokás az „Ötórai tea „ szertartása. A teázáshoz mindig elegáns környezet, finom vonalú porcelánok, kecses ezüstök illettek, ezért fellendült a porcelángyártás és egyre több megrendelést kaptak az ötvösök is.

A herbalisták bemutatták kedves teázós tárgyaikat. A déd- és nagyszülőktől örökölt, és mai kancsókból, csészékből , ezüst vagy bambusz kiegészítőkből, valamint fekete, zöld, fehér teákból rögtönzött, mini kiállítást” tartottak. A beszélgetést dr Lehoczkyné Pörös Eszter Egy csésze tea című novella részletével színesítette.

A Dombóvári Herbárium februárban is várja az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.