Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Május 23. 13:32, péntek | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény

Dr. Tóth Endre a múzeumban

Dr. Tóth Endre a múzeumban

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben tett látogatást a nemrég 70. születésnapját ünneplő Dr. Tóth Endre régész, egyetemi oktató a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának nyugalmazott főosztályvezetője.

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben tett látogatást a nemrég 70. születésnapját ünneplő Dr. Tóth Endre régész, egyetemi oktató a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának nyugalmazott főosztályvezetője, Kovacsik Zoltán alsóhetényi helytörténész és lánya kíséretében.
Őket Szűcs László a Városszépítő és Városvédő Egyesület elnöke és Müller Ádám múzeumvezető fogadta.

A professzor úr megnézte a régészeti kiállítást, ami számára persze nem volt ismeretlen, mivel annak római kori (császárkor) anyaga, az általa vezetett alsóhetényi (IOVIA) régészeti ásatások (1981-1994) leleteiből áll (sírkőtöredékek, fibulák, edénytöredékek, gyűrűk, fogadalmi tábla másolata, valamint az alsóhetényi katonai erődöt, annak méreteit, rendeltetését demonstráló makett, a régészeti táborokból származó relikviák, fotók, naplók).
Ez kiegészül még Kovacsik Zoltán gyűjteményével és Dr. Szabó Géza régész, továbbá Ódor János múzeumigazgatónak köszönhetően a Tesco ásatás „vadász sírjának” értékes leleteivel, melyet a Wosinsky Mór Megyei Múzeum kölcsönöz a helytörténeti gyűjtemény számára. Közvetlenül a megérkezést követően Kovacsik Zoltán Dr. Tóth Endrének megmutatta az általa az erőd területén a közelmúltban talált római kori zárszerkezet elülső hengerformájú részét: ide helyezték be a kulcsot, jól láthatóak a rögzítést biztosító szögek vagy csavarok nyílásai is, illetve vélhetőleg egy biztonsági retesz behelyezésére szolgáló nyílás is. A tárgy olyan jó állapotban maradt meg, hogy a laikus szemlélő akár sokkal későbbi korok mestermunkájának tartaná. E tárgy közelében találta meg a zárszerkezet külső hengeres formájának egy töredékét is, ami illeszkedik az előbb bemutatott homlokzati részhez. A rómaiak igen sokféle zárat, zárszerkezetet használtak, kulcsaik formája, mérete, anyaga sokszor tulajdonosának anyagi helyzetét reprezentálta. Ez a most megtalált töredék is, igazi érdekességnek, kuriózumnak számít, tudtuk meg Dr. Tóth Endre régésztől.
Ugyanúgy, mint az a Dunamenti Lovasistent ábrázoló fogadalmi tábla töredék (2 darabból áll), ami szintén most került bemutatásra. Kovacsik Zoltán megmutatta a maketten a megtalálás helyét, körülményeit. Mindkét tárgy a helytörténeti gyűjteménybe került - a tárgyakat ezúton is köszönjük - későbbi tanulmányozásuk, természetesen muzeológusok segítségével történik a közeljövőben.

A kiváló régész rövid tartózkodás után tovább indult Alsóhetény felé, ahol a délután folyamán múltidéző - és a régész sosem lankadó figyelmétől kísért - kirándulást tett a régi ásatások, régészeti táborok helyszínén.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.