Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 01. 08:40, szerda | Helyi
Forrás: Infodombóvár.hu

Érzelmi utazás Vásáry Andréval Dombóváron…

Érzelmi utazás Vásáry Andréval Dombóváron…

A kivételes hanggal megáldott énekművésszel a lenyűgöző dombóvári koncert után beszélgettünk.

A Dombóvár Hete rendezvénysorozat keretében, a város alapításának 45. évfordulója alkalmából lépett fel Vásáry André, Magyarország egyetlen férfiszoprán énekese március 28-án a Dombóvári Művelődési Házban. A kivételes hanggal megáldott énekművésszel a lenyűgöző koncert után beszélgettünk.

– A közönség téged leginkább a népszerű televíziós műsorból, a Csillag Születikből ismerhet. Mikor kezdted el az éneklést? Hogyan derült ki számodra, a környezeted számára, hogy ilyen különleges hangszínnel rendelkezel?

– Viszonylag korán kiderült, hogy jó hangom van, mert már általános iskolában zenei tagozatra szerettek volna átrakni. Már akkor hívtak kórusba énekelni, csak én ezt akkor még nem akartam. Felnőttként, egy véletlennek köszönhetően kerültem el egy énektanárhoz. Egy buliból hazafelé jövet énekeltem egy nagyon magasan szóló áriát, ami egy reklámnak volt a betétdala, és akivel voltam, ő pont a Zeneművészeti Főiskolára járt, és azt ajánlotta, hogy ezt valakinek meg kell mutatni. Így kerültem el az első énekmesteremhez 18-19 éves koromban. Utána jöttek rá arra, hogy ez egy különleges képesség, tehetség, egy ajándék. Kezdetben inkább „átoknak”, mint áldásnak tűnt a hangszínem, de én nem hagytam magam befolyásolni, nem érdekelt senkinek a véleménye. Miután megtudtam, hogy akik meghallgattak, tehetségesnek tartanak, onnantól kezdve mentem a célom felé, és eljutottam egy bizonyos állomására az életemnek.

Mit értesz azon, hogy kezdetben átok volt a hangszíned?

– Nagyon féltek az énektanárok attól, mit lehet kezdeni ezzel a hanggal. Aztán olyan szuper énektanárhoz kerültem, a Debreceni Zeneművészeti Egyetem akkori tanszékvezetőjéhez, aki azt mondta, hogy ez világkarrier, és ugyanúgy kell képezni, mint egy szopránt. Amikor én indultam, akkor mindenki rácsodálkozott erre, de igazából nem voltak lehetőségek, koncertek, színházi szerepek. Kicsit nehéz volt az indulás, ezért is vettem külföld felé az irányt.

– Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?

– Annyira hálás vagyok a sorsnak, hogy minden évben érnek olyan élmények, amikre büszke lehetek. 2009-ben ismert meg az ország, és azóta folyamatosan hívnak, és szerepelek úgy, hogy mögöttem nincsenek videoklipek és rádiós dalok. Azt gondolom, hogy minőséget képviselek. Az elmúlt pár évben a komolyzenei vonalban hívtak például a Nemzeti Színházba, az Operába, a Pesti Színházba, a Müpába, a Szegedi Szabadtéri Játékokra. Külföldön is számos helyen felléptem már, többek között Franciaországban, Washingtonban, Olaszországban és Ausztriában is, nem tudnék kiemelni csak egy dolgot.

Általában milyen közönség előtt szoktál fellépni?

– Igényes, minőségi helyekre szeretek elmenni, ahová szeretettel hívnak, és az elfoglaltságomba is belefér. Nagy örömmel lépek fel kisebb közönségek előtt is, mint például a dombóvári, mert láttam, hogy az emberek szerették, tapsoltak, és érezhető volt a jó energia. Bízom benne, hogy ez nekik is egy emlék és élmény marad, legalább annyira, mint nekem.

Hogyan töltődsz fel, miből merítesz erőt a munkádhoz?

– Nagyon szeretem a filmeket, moziba menni, barátokkal együtt lenni, vacsorázni. Szívesen töltök időt a természetben, a szüleim hétvégi házában, ami a hegyekben van. Az nagyon kikapcsol, de egy idő után vágyom újra a nyüzsgésre. Nyelveket tanulok, sportolok is, jógázom, és konditeremben személyi edzővel dolgozunk.

Milyen nyelveket beszélsz?

– Mint operaénekes természetesen nagyon sokat énekelek olaszul, és elég sok mindent meg is értek, de nem beszélem a nyelvet. Nem nagyon jövök zavarba a nyelvektől, kommunikálni angolul, németül és franciául tudok.

El tudnád képzelni, hogy külföldön élj?

– Igen, most is sokat dolgozom külföldön. Azt gondolom, hogy teljesen lényegtelen a mai világban, hogy hol élsz. Európán belül nincs távolság. Egyébként debreceni vagyok, de 18 éves korom óta Budapesten élek, szeretem Magyarországot.

– Legújabb, filmzenéket tartalmazó lemezed 2014 novemberében jelent meg Mozijegy címmel. Kiknek ajánlanád az albumot?

– Kifejezetten olyan album készült, ami szép ívet ír le. Biztos vagyok benne, hogy a dalok többségét mindenki ismeri, hiszen nagy filmek zenéi szerepelnek rajta, és ezáltal sokakban előjönnek olyan emlékek, élmények, amik az adott filmhez, dalhoz kapcsolódnak. Úgy látom, hogy az emberek imádják a Mozijegy koncerteket. Mindazoknak ajánlanám, akik érzelmileg szeretnének feltöltődni, hiszen ez az album egy érzelmi utazásra hív.

Mik a jövőbeni terveid?

– Bízom benne, hogy sok érdekes és izgalmas koncert vár rám. Ez az év mindenképpen a Mozijegyről fog szólni. Ami érdekesség, hogy Budapestre érkezik az orosz hadsereg állami kórusa. Egy nagyon látványos show műsorral készülnek, és engem kértek fel szólistának. A Budapest Sportarénában és több nagy magyarországi arénában lépünk majd fel szeptemberben. Aki szeretné követni koncertjeimet, annak ajánlom hivatalos honlapomat: www.vasaryandre.hu

Teibert Eszter

Címkék: vásáry andré, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.