Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2014. November 28. 13:57, péntek | Külföld
Forrás: MTI

EU-munkavállalás – Varsó az EU-n belüli szabad mozgás korlátozásától tart Cameron tervei miatt

EU-munkavállalás – Varsó az EU-n belüli szabad mozgás korlátozásától tart Cameron tervei miatt

Lengyelország nem egyezik bele olyan változtatásokba, amelyek az EU-n belüli szabad mozgást korlátoznák - hangsúlyozta Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök a David Cameronnal folytatott eszmecseréje során. A telefonbeszélgetésre még azt megelőzően került sor, hogy a brit miniszterelnök pénteken bejelentette a külföldi EU-munkavállalóknak járó jóléti ellátások szabályozásának jelentős szigorítását.

A tervezett szigorítások témáját csütörtök este telefonon vitatta meg egymással a két kormányfő. A beszélgetésre a lengyel miniszterelnöki iroda közlése szerint Cameron kezdeményezésére került sor.
Kopacz hangsúlyozta, a szabad mozgás elve az egységes uniós piac egyik alappillére, számos előnnyel jár nemcsak az európai lakosság, hanem az uniós gazdaság szempontjából is. Ezért ezt változatlan formájában kell megőrizni. A telefonos beszélgetésben Kopacz azt is kiemelte, hogy a lengyel migráció pozitív hatással van a brit gazdaságra.
David Cameron pénteken jelentette be a szociális juttatások feltételeinek szigorítására irányuló terveket. A lengyel sajtó ezt megelőzően arra mutatott rá, hogy Nagy-Britanniában 2015 májusában tartanak választásokat, és a kampány egyik fő témája a nagy mértékű bevándorlás lesz.
A lengyel sajtóértesülések szerint 2013. június végétől 2014. június végéig a brit társadalombiztosítási rendszerbe a lengyelek léptek be a legtöbben (több mint 80 ezren) a bevándorló csoportok közül. Nagy-Britanniában jelenleg mintegy 650 ezer lengyel él. A lengyel munkavállalók mindössze 3 százaléka munkanélküli, 11 százalékuknak saját cége van. Az utóbbi idők felmérései azt mutatják, hogy az ottani lengyel bevándorlók túlnyomó többsége fiatal és jól képzett - 90 százalékukban 44 év alattiak, 56 százalékuknak egyetemi végzettsége van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.