Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. Április 01. 16:34, szerda | Helyi
Forrás: MTI, MTI Fotó: Tilinger Sándor

Fejlesztenék a dombóvári Szigeterdőt

Fejlesztenék a dombóvári Szigeterdőt

Nagyszabású tervet készítenek Dombóváron a Szigeterdő fejlesztésére, amelynek során áthelyeznék Horvay János Kossuth-szoborcsoportjának egyes tagjait és a védett terület növényzetét is megújítanák.

Az önkormányzat ismét pályázik arra, hogy a területet nemzeti emlékhellyé nyilvánítsák, a Szigeterdő jelenlegi állapotában azonban nem lenne méltó a címre, ezért tájépítészt kértek fel egy koncepcióterv elkészítésére - mondta Szabó Loránd polgármester az MTI-nek. Dombóvár 2008-ban már kezdeményezte az emlékhellyé nyilvánítást.
A 4,8 hektáros természetvédelmi területen 1972 óta áll Horvay János (1874-1944) szobrászművésznek az 1848-as, első felelős kormányt ábrázoló szoborkompozíciója. Az együttes méretazonos másolatát 2015-ben a szobrok eredeti helyén, a budapesti Kossuth téren állították fel.
A Szigeterdőben hét egy- és kétalakos egységre bontva elhelyezett alkotásokat a másolatok elkészítése előtt letisztították és a jelentősebb hiányokat pótolták, a Kossuth-alakhoz pedig új talapzat készült. Idén a többi szobor talapzatát is újracsiszolják és új vésett feliratokat készítenek hozzájuk. Erre a munkára 810 ezer forintot fordít a város.
A polgármester ismertetése szerint a Szigeterdő teljes átalakítása több százmillió forintos nagyságrendű beruházás lenne: átalakítanák a szoborcsoport elhelyezését, ezzel párhuzamosan a növényzet egyes részeit is megújítanák. A Szigeterdő arculatát 70-100 éves kocsányos tölgyek, magas kőrisek határozzák meg, amelyek a környéken nagyrészt kiirtott síkvidéki tölgyes-kőrises növénytársulások maradványai. Az 1980-as években emellett kialakítottak egy angolkertet. A parkban vízfelületet is létrehoznának, átalakítják a megvilágítást. A jelenleg kirándulók, sportolók által is használt park belső tere a jövőben inkább ünnep- és rendezvénytér lenne, a szabadidős célokra a terület külső részei maradnának meg.
Török Péter, az önkormányzat által felkért tájépítész elmondta: több változat készül a megújításra. Szerinte a védett tölgyeken nem szabad változtatni, a nagy számú, később ültetett fenyők és nyírfák azonban javarészt már tönkrementek. A park gesztenyefái is betegek, őket azonban lehet kezelni - mondta.
A tájépítész legfontosabb szempontnak azt nevezte, hogy a szobroknak az új elhelyezésben legyen dramaturgiája, figyelembe véve a szobrászművészetre jellemző euritmikus sajátosságokat. A Horvay-féle láttatás minőségét szeretném érzékeltetni - jegyezte meg, hozzátéve azt is, hogy a Szigeterdőnek nem csak az emlékezés helyének, hanem közösségi térnek is kell lennie.

Címkék: Szigeterdő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!