Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Július 25. 10:57, péntek | Helyi
Forrás: COMPRESS Budapest, fotó: Gökmen / PID

Fiatalkorúak számára adtak át menekültszállást Bécsben

Fiatalkorúak számára adtak át menekültszállást Bécsben

Kísérő nélkül Ausztriába érkező menekült gyermekek befogadására alkalmas menekültszállót adtak át Bécsben. Az otthonban mintegy harminc fiatalkorú kap professzionális segítséget az újrakezdéshez.

Ősz óta működik, de most adták át hivatalosan a Sidra házat Bécsben, ahol olyan 14-18 éves fiatal menekültek élnek, akik egy szál egyedül érkeztek Ausztriába. Az otthon neve tigrinya nyelven családot jelent, és azt szimbolizálja, hogy a fiatalok egy kis családként élnek. Ez a tizedik ilyen intézmény.
A Sidra házat a Samariterbund működteti és harminc fiatal menekültnek tud helyet biztosítani. Az ÖBB egykori diákszállójából 160 ezer eurós ráfordítással kialakított otthonban jelenleg főleg szíriai és afganisztáni fiúk élnek, akik a nap huszonnégy órájában szakszerű szociálpedagógia és pszichoszociális segítséget kapnak. Ennek központi eleme a napirend kialakítása és az integráció elősegítése.
A fiúk délelőtt vagy iskolába vagy német nyelvtanfolyamra járnak, délben együtt ebédelnek, este pedig együtt főznek. Szabadidejükben németül tanulnak, sportolnak vagy kreatív foglalkozásokon vesznek részt, hogy ezzel is segítsék a beilleszkedésüket, illetve segítsenek feldolgozni a hazájukban vagy a menekülés során szerzett traumatikus élményeket. Az otthonban 18 éves korukig maradhatnak, utána át kell költözniük egy felnőttek számára fenntartott intézménybe.
Bécsben jelenleg mintegy 120 kísérő nélküli gyermek menekült él, ellátásuk a Fonds Soziales Wien feladata. Mivel a gyerekeket nemcsak elhelyezni akarják, hanem a személyes igényeiknek megfelelően ellátni is, az alap más szervezetekkel is – ilyen például a Samariterbund – együttműködik.
„Minden gyereknek joga van a gyerekkorhoz. Ha ezeknek a menekült árváknak és elhagyott fiataloknak nem is tudjuk teljesen visszaadni a gyerekkorukat, mindent meg kell próbálnunk annak érdekében, hogy egészségesebbek legyenek, egy kis életörömet és biztonságot adjunk és új jövőt nyújtsunk nekik” – mondta Sonja Wehsely szociális ügyekért felelős városi tanácsnok a Sidra ház átadásán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.