Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Április 16. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: Müller Ádám, fotó: www.healthyfoodstar.com

Gondolatok a kávéról - kicsit másképp

Gondolatok a kávéról - kicsit másképp

Áprilisban is szép számmal jöttek össze a Dombóvári Herbárium előadássorozata iránt érdeklődők.

. Ezúttal két érdekes előadás hangzott el. Az elsőként az Aradról érkezett Patay Éva gyógyszerész, a világszerte ismert és kedvelt trópusi növényről tartott előadást „Gondolatok a kávéról - kicsit másképp" címmel.

A kávécserje a hatodik évtől ad bő termést. Az ültetvények megmunkálása, és a termés feldolgozása nagyrészt kézi munkát igényel, ezzel világszerte 25 millió ember megélhetését biztosítja. A kávébabból nem csak feketeleves készülhet. A kávé termésével már megannyi kutatást végeztek. Az élelmiszer-, gyógyszer-, és kozmetikai iparsikeresen alkalmazza készítményeiben a kávét és hatóanyagait.
A koffein fokozza a szellemi aktivitást, csökkenti az izmok fáradtságát, erősíti a fájdalomcsillapítók hatását. Az antioxidáns hatású klorogénsav tartalma, számos jótékony tulajdonsága mellett gátolja a bőr öregedését, például krémek, szappanok, egyéb kozmetikai készítmények alkotójaként. Legnagyobb mennyiségben az arab kávé zöld magvai tartalmazzák a klorogénsavat.
A tudományos kutatások eredményei mellett több történeti érdekességről is szó esett.
Például arról is, hogy a legdrágább, legzamatosabb ital abból a kávétermésből készül, amely a feldolgozása előtt áthaladt az elefánt vagy a cibetmacska emésztőrendszerén. Az így "előkezelt" kávé kilójáért akár 3000 dollárt is elkérnek. Aggodalomra semmi ok, ilyen luxustermék a hazai üzletekben nem kapható!

Ezt követően Bartha Sámuel Gergely végzős gyógyszerészhallgató, erdélyi nagyszülei lakóvidékén végzett kutatómunkájáról tartott előadást, „Szemelvények Erdővidék népi állatorvoslásából" címmel. Kovászna megye tucatnyi kistelepülését járta be. Az ott élők elsősorban lovat és szarvasmarhát tartanak. A jószág nagy érték, ha megbetegszik sürgős segítségre van szükség. A gazdák azonnal megkezdik a gyógyítást a szüleiktől, nagyszüleiktől tanultak szerint, amíg a messze lévő állatorvos megérkezik. A kehesség, tőgy-gyulladás, különféle sebek gyógyítását elsősorban gyógynövényekkel végzik. A fűzfalapi, azaz a fehér fűz levele mellett a torma, kutyatej, kékiringó, farkasalma és még legalább harminc növény használatos a természet patikájából. A kutatás célja, a még fellelhető állatgyógyászattal kapcsolatos népi tudás megmentése.

A Dombóvári Herbárium előadás-sorozatára továbbra is szívesen várunk minden érdeklődőt!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.