Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Április 12. 22:40, csütörtök | Helyi
Forrás: Fekete Gábor/Városi Könyvtár, Dombóvár

Gyorsvonat: Koncz Gábor lépett pódiumra az előestén

Gyorsvonat: Koncz Gábor lépett pódiumra az előestén

Gyorsvonat címmel tartott pódiumestet Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész, rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a költészet napja előestéjén, kedden a Városi könyvtárban.

A művész karakterek és hangulatok sokaságát kötötte csokorba előadásában klasszikus művek - Dunánál, Walesi bárdok, Toldi - felidézésétől a könnyfakasztóan nevettető humoros történetekig.

Buzatti Gyorsvonat című novelláját hallgatva az est közönsége az idén 74 éves Koncz Gáborral együtt száguldott a nagybetűs Élet képzeletbeli vonatán, ahol az utas az út végéhez érve rádöbben: az állomásokon, ahol barátok, szerelmek és szülők olykor hosszasan várták, többnyire csak perceket töltött el, néhány sietős szót váltva, hogy rohanjon az újabb állomás, azt utolsó felé…

Az önvizsgálatra késztető gondolatok után a színészkollégákkal közösen átélt vidám történetek felidézése következett. A nemrégiben porcsérülést szenvedett művész zakóját ledobva és pólóban bokszoló-alapállást felvéve, a szerelmében és sportálmaiban egyszerre csalódott bokszoló történetét előadva ezúttal is a tőle megszokott energiát és vitalitást idézte fel - amilyennek a filmekben és Kaszkadőr nélkül címmel megjelent önéletrajzi kötetéből is megismerhettük.

Az előadás végén Koncz Gábor - aki maga is ír verseket - a harmadik visszatapsolás után Wass Albert: Üzenet haza, s végül Veres Péter: Ha nem lehettél szálfa című költeményével búcsúzott. Az est utolsó mondatai minden bizonnyal még sokáig csengenek a dombóvári közönség fülében: „Ez a föld a tiéd, tartsd hát meg magadnak, magyarom, / ha nem lehetsz már benne szálfa, legyél hát cserje, vagy legyél csak gyom.”

Szöveg: Fekete Gábor, Városi Könyvtár Dombóvár
Fotók: Tóth István Zsolt

További képekért kattintson a lenti felvételre.


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.