Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Augusztus 27. 16:29, szerda | Helyi
Forrás: Goodwill Communications, fotó: www.decengineers.com

Idén is folytatja összesen 250 millió forintos beruházási programját Dombóvár távhőrendszerén a Dalkia Energia

Idén is folytatja összesen 250 millió forintos beruházási programját Dombóvár távhőrendszerén a Dalkia Energia

50 millió forintos ráfordítással kilenc szakaszon több mint 700 méter távhővezetéket cserél ki a szolgáltató a fűtési szezon megkezdése előtt

A tavalyi munkálatokat követően idén még nagyobb, összesen 50 millió forintos beruházással a legkorszerűbb, előre szigetelt csővezetékekre cseréli a Dalkia Energia a dombóvári távhő egyes meglévő vezetékeit. A felújítás kilenc helyen, mintegy 372 méter hosszú nyomvonalon történik, melybe 744 méternyi csövet fektetnek le. A csővezetéket érintő, összesen 250 millió forintos jelenlegi beruházási program a tervek szerint 2017-ig tart.

A Dalkia Energia és kivitelezői a napokban kezdték meg Dombóváron a távhővezeték újabb szakaszainak felújítását. A munka a felszíni bontásokkal kezdődött augusztus elején, majd az új csövek megérkezését követően indultak a gépészeti szerelések. A felújítás kilenc helyen, mintegy 372 méter hosszú nyomvonalon történik, melybe 744 méternyi csövet fektetnek le. Ezeken a szakaszokon a legkorszerűbb, előreszigetelt csővezetékre cserélik a meglévő csöveket, így a városi távhőrendszer vezetékei a munkálatoknak köszönhetően 90%-ban újak lesznek.

„A beruházás mind a fogyasztók, mind a távhő üzemeltető számára is előnyökkel jár, mivel a hatékonyságjavulás mellett elsősorban az üzemeltetés biztonságát növeli. Ezzel a következő 50 évre garantált a rendszer biztonsága” – mondta el Hevesi Róbert, a Dalkia Energia Zrt. dombóvári távhő kirendeltségének vezetője.

A szolgáltató és kivitelezői úgy dolgoznak, hogy a rendszer naponta a munkák végeztével visszakapcsolható legyen, a napközbeni melegvízellátást pedig a hőközpontokhoz tartozó tárolókból oldják meg, így minimálisra csökkenthető annak esélye, hogy kiesés fordulna elő a melegvízellátásban a felújítás ideje alatt. „Kisebb kimaradások a legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhatnak egy ilyen átalakítás során, amiért a fogyasztók megértését és elnézését kérjük, de úgy szervezzük a munkákat, hogy erre lehetőleg ne kerüljön sor. Terveink szerint a szolgáltatás estére mindig visszatér, addig pedig a tárolókból érkezik a meleg víz” – tette hozzá a kirendeltség-vezető. A felújítási munkák a fűtési szezon kezdetéig befejeződnek.

A rekonstrukciós beruházást az indokolta, hogy a meglévő távvezeték rendszer hőszigetelése rossz állapotú volt, ráadásul a csöveket úgy helyezték el, hogy víz érhette őket, amitől hamarabb tönkremehetnek. A mostani csővezetékek a legkorszerűbb, előreszigetelt csövekből készülnek és alátámasztással kerülnek a helyükre. A hálózati hőveszteség így jelentős mértékben csökkenthető, és a vezeték élettartama is növekszik.

A felújítási munkák során a Dalkia Energia a csővezetékek cseréje mellett tavaly két keringetőszivattyút, idén pedig a nyomástartó rendszer két szivattyúját cserélte újakra. Ezzel párhuzamosan a dombóvári távhőrendszer 48 hőközpontjából 21-ben a hőmennyiségmérők hitelesítését végzi el a szolgáltató, ezek a hatósági bemérést és hitelesítést követően hamarosan visszakerülnek a rendszerbe, hogy segítsék a pontos elszámolást.

A szolgáltató felújítási programja 2013-ban kezdődött és egészen 2017-ig tart. A rekonstrukció keretében a távhővezeték-rendszer teljes egészében megújul: a helyi szolgáltató nemcsak a csöveket cseréli újra, hanem a működtetéshez szükséges szerelvényeket és berendezéseket is. A felújítási program eredményeként korszerűbbé és üzembiztosabbá válik a távfűtési rendszer, ami a fogyasztók ellátásának biztonságát növeli.

A Dalkia Energia (és jogelődje, a Prometheus Kft.) 1997 óta biztosítja a távfűtést Dombóváron. Jelenleg 1846 lakossági fogyasztót és 245 közületi fogyasztót lát el.

*****

A Dalkia Energia Zrt-ről:

A Dalkia Energia Zrt. több mint 20 éves szakmai tapasztalattal a magyar energetikai piac meghatározó szereplője, önkormányzati és közületi szerződésállományának meghatározó része – például a pécsi, dorogi, esztergomi vagy tatai lakossági és intézményi távhőszolgáltatás – a 2020-as évekbe nyúlik előre. Az országos kiterjedésű cégcsoport energetikai szolgáltatások üzletága hőtermelő- és elosztó rendszerek üzemeltetését végzi önkormányzatok, költségvetési szervek és a magánszektor számára, de tevékenységi körébe tartozik ezen felül a teljes körű létesítmény-üzemeltetés és az ipari outsourcing is.

A Dalkia Energia éves hőenergia-termelése meghaladja a 4400 terajoule-t, és évente több mint 400 gigawattóra villamos energiát állít elő, továbbá egy mára mintegy 43 gázmotorból álló, összesen 65 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert üzemeltet.

A vállalat jelenleg mintegy 630 főt foglalkoztat, országosan több mint 250 üzemeltetett telephelyen van jelen.

A cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 30 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával, távhőrendszerei országszerte 67 000 lakossági és intézményi ügyfelet szolgálnak ki.

A Dalkia Energia erőművi üzletágának három egységében (a Pannonpower pécsi erőműve, a Dorogi Erőmű, a Kőbányahő Kft.) magas hatásfokú földgáztüzelésű és megújuló energiát – biomasszát – felhasználó blokkok működnek, ezzel is tükrözve a cégcsoport környezetbarát energiatermelés iránti elkötelezettségét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.