Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Június 28. 19:34, vasárnap | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

Múzeumok Éjszakája - Dombóvár 2015

Múzeumok Éjszakája - Dombóvár 2015

Az idei évben, városunkban a főszerep a zenéé volt, szinte minden helyszínen szólt a zene, a dal, különböző korszakokból, különböző stílusokban hangszeres előadók és énekesek közreműködésével.

Az esős idő ellenére is sokan érdeklődtek az idén 9. alkalommal megrendezett Múzeumok Éjszakája programjai iránt.

Az idei évben, városunkban a főszerep a zenéé volt, szinte minden helyszínen szólt a zene, a dal, különböző korszakokból, különböző stílusokban hangszeres előadók és énekesek közreműködésével.
A Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a már-már hagyománynak számító térzenét és a jó hangulatot a Dombóvári Zenész Egyesület biztosította. Ezt követően a „Fújhatjuk! - avagy Nagyapáink hangszerei”, - című hangszerkiállítást Müller Ádám gyűjteményvezető köszöntő szavai után, Balaskó János zenész-zenekarvezető, gyűjtő és a Dombóvári Zenész Egyesület nyitotta meg. A gondosan összeállított gyűjtemény egy fúvószenekar instrumentjeit vonultatja fel, van köztük közel 100 éves hangszer is. A kiállítás a hangszerek bemutatásán túl, egyben tiszteleg a korábbi helyi fúvószenekarok zenekarvezetői (Mestyán János, Hemerle János, Pápai István) és a zenészek munkássága előtt is, a kiállított hangszerek mellett fotókon keresztül idézi fel az elmúlt évtizedek fellépéseit, emlékezetes eseményeit egészen napjainkig.
Megtelt a múzeum nagyterme a Helmut Brook Blockflöte együttes koncertjére, amely „A reneszánsztól a 20. századig” címet viselte. Hangversenyükön a legkisebbek is szerepeltek, az együttes tagjai korhű ruhákban igazi zenei időutazásra invitálták a közönséget, s a koncert végén nem maradt el a megérdemelt taps sem.
Az est további részében Deli Orsolya és Fenyvesi Gábor alkotta gitáros-énekes duó adott fergeteges hangulatú koncertet a múzeum pincéjében. Műsorukba bevonták a közönséget is, felnőttek-gyerekek együtt énekeltek az előadókkal, felelevenítve a régi klubkoncertek hangulatát, amikor csak a tiszta hang és a zene számított minden külsőségtől mentesen.
A múzeum dr. Szőke Sándor termében Dr. Varga Ferencné Gabi néni, nyugalmazott igazgató-helyettes, énektanár várta az érdeklődőket ének-zeneiskola történeti fényképes albumaival, sokan megálltak beszélgetni és lapozgatták az albumokat.

A Pille Kuckóban a Hímes Kezek Hímző Körének tagjai várták az érdeklődőket és mutatták meg hogyan is készülnek csodálatos hímzéseik.
A múzeum előterében Szabotinné Dám Erika olajfestményei és rézkarcai, drótékszerei, továbbá Bedőváriné Dám Ildikó gyöngyfűző munkái voltak láthatók. Nem maradt el a kemencénél sült langalló sem.
A Múzeum Megállóban Herczeg Gyula, Fodor Lajos és Aba István nyugalmazott vasutasok várták az érdeklődőket. A megújult és kibővült kiállítás mellett Tilinger Sándor, Ollé Róbert, Weber József és Szabó Valentin vasúti témájú fotókiállítása és a fotóikból összeállított vetítés várta az érdeklődőket.

A Pátria Nyomda teremben Erky-Nagy Tibor és Somfalvi Zsolt várták a látogatókat, újra mozgásba lendült a régi nyomdagép a szakemberek kezei alatt. Itt készültek az erre az alkalomra szedett nyomatok a felnőtt és gyerek érdeklődők nagy örömére.

Köszönjük a közreműködőknek, hogy gazdagították programunkat, az önkormányzatnak, az önkéntes segítőknek, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium, az Apáczai Csere János Szakközépiskola tanulóinak, az egyesületi tagoknak és a múzeum munkatársainak hogy segítettek a programok előkészítésében és lebonyolításában.

Müller Ádám

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.