Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Július 03. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: Kapos-menti Terület- és Vidékfejlesztési Társulás

Pályázati fórum Kapospulában a LEADER támogatásokról

Pályázati fórum Kapospulában a LEADER támogatásokról

Összegzés a 2015. június 23-án (kedden) 17 órakor, a Kapospulai Művelődési Házban megtartott (7251 Kapospula, Széchenyi utca 1.) Pályázati fórumról

Téma: LEADER támogatások a 2014-2020-as időszakban

Tolna megyében széles körű együttműködés, összefogás valósul meg a 2014-2020 közötti finanszírozási időszak LEADER forrásainak tervezésére:

Országosan is példaértékű az az együttműködés, amely a Tolna megyébe érkező LEADER források tervezését segíti. A Tolna megyei LEADER szervezetek mindegyike támogatta, üdvözölte azt a kezdeményezést, mely szerint a Tolna Megyei Önkormányzat és annak Hivatala segítséget nyújt a megyébe érkező vidékfejlesztési források tervezésében. Az együttműködés célja a vidék fejlődési pályára állítása, a megyében található települési önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek széles körének támogatása, a térségbe érkező fejlesztési források leghatékonyabb felhasználására törekvés, a vidék-város kapcsoltok újraépítésének elősegítése (különös tekintettel a gazdasági kapcsolatokra), továbbá nem titkolt cél, hogy az együttműködés segítségével a Tolna megyébe érkező dedikált vidékfejlesztési és területfejlesztési források mellé az ágazati operatív programokból a lehető legtöbb fejlesztési forrást sikerüljön lehívni.

Elsőként a Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség kötött a közös tervezési munkára szerződést a Tolna Megyei Önkormányzat Hivatalával, valamint a működési területén található két terület-és vidékfejlesztési társulással, a Bonyhádi járás területén működő Völgységi Önkormányzatok Társulásával, valamint a Dombóvári járás területén működő Kapos-menti Terület-és Vidékfejlesztési Társulással. A Helyi Fejlesztési Stratégia (HFS) tervezését megalapozó 521 millió Ft-os keretösszeg az IH 22/2015. (V. 18.) közleményében jelent meg, amely elsőként ismertette a LEADER HACS-ok 2014-2020 között rendelkezésre álló fejlesztési forrásait.

A Helyi Fejlesztési Stratégiák (HFS) készítéséhez a 2007-2013-as programozási időszakról értékelést kell készíteni, melynek során megtörténik a 2007-2013-as időszakban megvalósított vidékfejlesztési projektek (elsősorban LEADER) eredményeinek kiértékelése, levonható tapasztalatok összegzése, valamint az újabb fejlesztési ciklusra vonatkozó vidékfejlesztési tárgyú projektek gyűjtése, ennek alapján stratégia alkotás előkészítése, stratégiai célok meghatározása a 2014-2020-as tervezési időszakra vonatkozóan.

A szakmai együttműködés során a Tolna Megyei Önkormányzat és annak Hivatala vállalta, hogy az önkormányzati szervezeti struktúra átalakítását kezdeményezi a 2015. június végi Közgyűlésen, mely során a jelenlegi Területfejlesztési Osztályt Terület-és Vidékfejlesztési Osztállyá alakítja. Az átalakítás célja, hogy vidékfejlesztésben jártas szakemberek segítsék a megyébe érkező vidékfejlesztési források tervezését és későbbi hatékony felhasználását. A korábbi 2007-2013 finanszírozási időszakban semmilyen kézzelfogható kapcsolat, együttműködő, támogató intézményrendszer sem volt területi szinten, a területfejlesztési és a vidékfejlesztési források szó szerint „elmentek egymás mellett”. A közös tervezés lehetőséget biztosít arra, hogy egy – egy jó elképzelés már a tervezés során is akár több alapból is finanszírozást kaphasson, illetve azt is lehetővé teszi, hogy egy területfejlesztési forrásból (pl.: TOP) megvalósuló projekt szervesen kapcsolódjon, gazdaságilag együttműködjön egy, vagy akár több VP (LEADER) forrásból megvalósuló fejlesztéssel. A fejlesztési források széles körére való rálátás segíti azt a célt is, hogy a LEADER szűkösebb forráskeretébe ténylegesen csak azok a fejlesztések kerüljenek, amelyek valóban LEADER célok.

Az összefogás célja az is, hogy elősegítse azt a kormányzati törekvést, hogy a hazánkba érkező fejlesztési források közel 60 %-a gazdaságfejlesztésre fordítódjon. Ezt az arányt szükséges a LEADER esetében is kitűzni célul. A fejlesztési források ilyen irányú lekötését a legjobban egy alapos tervezési munka tudja elősegíteni, mely már ennek a célnak megfelelően jelöli ki a fejlesztési irányokat, a stratégiai célokat a források felhasználását megalapozó Helyi Fejlesztési Stratégiában.

A szakmai együttműködés keretében a Tolna Megyei Önkormányzat Hivatala vállalta a HFS készítése során a megyei szintű koordinációt, más alapok forrásainak kapcsolódási lehetőségek vizsgálatát, a közvetlen LEADER vidékfejlesztési források kiegészítését valamennyi Operatív Program nyújtotta lehetőségekkel, valamint tervezési módszertan kidolgozását a HFS tervezéséhez elsősorban a vidékfejlesztési források mellett a területfejlesztési források bevonásának lehetőségeiről.

A szakmai együttműködés keretében a terület-és vidékfejlesztési társulások vállalták, hogy szakmai segítséget nyújtanak a HFS előkészítésében: helyzetfeltárás, koordináció, projektötletek gyűjtése, projektgazdák közötti kapcsolat elősegítése (pl. komplex projektek létrehozásához), fórumok megrendezése és ezen keresztül a nyilvánosság biztosítása a Dombóvári és a Bonyhádi járás területén.

A Helyi Fejlesztési Stratégia készítésének 1. állomásaként került megrendezésre e Pályázati Fórum Kapospulában. A 2014-2020-as tervezési időszakra vonatkozóan az alábbi tématerületek szerint gyűjtjük a fejlesztéseket (projektjavaslatokat):

HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSE

- vállalkozásfejlesztés (mikro- és kisvállalkozások létrehozásának segítése – inkubáció);

- helyi termék infrastruktúra fejlesztése;

- helyi, KKV-k szintjén megjelenő innováció segítése;

- helyi termelés-fogyasztási rendszerek létrehozása, megerősítése;

- együttműködések, hálózatosodás (klaszterek) segítése;

- turizmus fejlesztése;

- helyi agro-biodiverzitás potenciáljának kiaknázása, háztáji integrációs rendszerek.

HELYI TÁRSADALOM FEJLESZTÉSE

- helyi szociális munka megerősítése;

- gyermekek iskolai / iskolán kívüli nevelésének fejlesztése;

- szociális gazdaság, munkaerő-piaci reintegrációt szolgáló foglalkoztatás;

- települési szolgáltatások fejlesztése;

- fiatalok helyben tartását segítő fejlesztések;

- betelepülést segítő fejlesztések;

- közösségfejlesztés, hazai és nemzetközi kapcsolatok fejlesztése;

- közösségi terek fejlesztése;

- kulturális örökség megőrzés és hasznosítás.

HELYI KÖRNYEZET FEJLESZTÉSE

- helyi energiastratégiák (takarékossági potenciálok és a megújuló energiaforrások használati lehetőségeinek felmérése);

- lakossági és vállalkozói energiaracionalizálás;

- megújuló energia (elsősorban biomassza alapú) előállítás;

- vízvisszatartó vízgazdálkodás kialakítása;

- anti-eróziós művelésmódok és tájhasználati beavatkozások;

- élőhelyek rehabilitációja, létrehozása és fejlesztése.

A Helyi Fejlesztési Stratégia tervezésekor az alábbi projektnagyságok tervezhetőek:

- 20 millió Ft/projekt,

- összefogásban megvalósuló projekt esetén: 20 – 50 millió Ft/projekt,

-50 millió Ft felett külön engedély kérelem szükséges az IH-tól.

Támogatási intenzitás:

- önkormányzat, civil szervezet: 100% (az ÁFA összege még nem tisztázott),

- vállalkozó: 50 – 70%.

A 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 2014/272 (XI.5.) Kormányrendelet rendelkezik, melynek 5. sz. mellékletének 3. pontja tartalmazza az Elszámolható költségek részletes ismertetését:

A

B

C

1.

Költségtípus

Elszámolható költség/Összes elszámolható költség maximális mértéke

(%)

2.

Projekt-előkészítés, tervezés (jogszabályban, illetve felhívásban megkövetelt környezeti, fenntarthatósági hatástanulmányok, megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésének költsége, beruházást tartalmazó projekteknél műszaki, kivitelezési tervek elkészítése, hatósági engedélyek megszerzésének költségei stb.) A közbeszerzési eljárások lefolytatásának költségét a százalékos korlátnak való megfelelés ellenőrzésekor nem kell figyelembe venni.

5

3.

Közbeszerzési eljárások lefolytatása

1

4.

Ingatlanvásárlás (föld, épület stb.)

2

5.

Terület-előkészítés (régészeti feltárás, lőszermentesítés, földmunkák stb.)

2

6.

Műszaki ellenőri szolgáltatás

1

7.

Projektmenedzsment

2,5

8.

Tájékoztatás, nyilvánosság biztosítása

0,5

9.

Könyvvizsgálat

0,5

10.

Általános költségek (rezsi)

1

Kérdések – válaszok

Pályázatok kiírása hogyan alakul?

A Vidékfejlesztési Program Brüsszeli elfogadása június végére, július elejére várható, ezt követően kerülnek véglegesítésre a keretek.

A Helyi Fejlesztési Stratégia véglegesítését követően októberre várható annak elfogadása.

Az első pályázati tervezetek társadalmasítását követően, 2016. január – március között jelenhetnek meg az első pályázati kiírások.

A benyújtott pályázatokat, 7-15-30 napos bírálati időszakot követően, a helyi javaslat (HACS) alapján, az IH vezetője (helyettes államtitkár) hagyja jóvá.

A Vidékfejlesztési Program esetében az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos irányító hatósági feladatokat a Miniszterelnökség látja el.

Támogatási előleg igényelhető, mértéke: 25-50 %.

Pályázaton való részvétel?

A projekt tartalom a meghatározó, nem a pályázó szervezet előélete (pl.: működési idő).

A fejlesztendő ingatlan tulajdonban, vagy tartós bérletben kell, hogy legyen.

Új és 3 évnél nem idősebb gép beszerzésére is nyílik lehetőség.

Ingatlan vásárlás korlátozva van (lásd fenti táblázat).

A Kapos-menti Terület és Vidékfejlesztési Társulás várja a helyszínen kiosztott Projektötlet adatlapokat a civil-, a vállalkozói- és az önkormányzati szférából is, hogy a beérkezett anyagok alapján tudjuk a stratégiai célokat meghatározni a 2014-2020-as tervezési időszakra vonatkozóan.

Schmidt Anikó

Kapos-menti Terület-és Vidékfejlesztési Társulás

Székhely: 7341 Csikóstőttős, Hunyadi tér 24.

Telephely: 7200 Dombóvár, Bezerédj utca 14.

Telefon:06-74/565-075

Mobil:06-20/292-7337

Fax:06-74/465-428

E-mail: kaposmenti7341@gmail.com

Címkék: Kapospula, leader

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.