Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Október 20. 16:02, hétfő | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

Seuso kincse és Pannonia

Seuso kincse és Pannonia

Nagy sikerrel indult a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület és az általa működtetett Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény régészeti témájú előadásainak sora.

Sok érdeklődő gyűlt össze 2014. október 15-én a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény Szepessy termében, ahol Dr. Tóth Endre régész, a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának nyugalmazott főosztályvezetője tartott előadást Seuso kincse és Pannonia címmel.
A cím ismerősen csenghetett a téma iránt érdeklődőknek, nem véletlenül, hiszen a Visy Zsolt és Mráv Zsolt szerkesztette, azonos című tanulmánykötet alkotói között is szerepelt az előadó, aki most a dombóvári közönséggel osztotta meg a többmilliárd forintot érő kinccsel kapcsolatos ismereteit. A bő egy órás előadás során nem csupán a kincsek leíró bemutatására került sor. A résztvevők átfogó ismeretet szerezhettek a Seuso kincs felderítetlen gyilkosságokkal, hamis eredetpapírokkal, tulajdonjogi csatározásokkal kikövezett útjáról a kezdetektől egészen napjainkig. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a 20 évvel ezelőtti bírósági per körülményeibe, mely sajnos Magyarország számára kedvezőtlen ítélettel zárult, a műkincsekhez fűződő bonyolult érdekrendszerbe, a kincs feltételezett megtalálójának, Sümegh Józsefnek halálával kapcsolatos kutatásokba, illetve bemutatásra kerültek a műkincs eredetének igazolására szolgáló lehetőségek is.
A személyes hangvételű előadás során a hallgatóság részletekben gazdag, átfogó képet kapott Dr. Tóth Endre – és természetesen sok más tudományos szakember és lelkes amatőr – kutatásának tárgyáról, a Seuso kincsről.

A következő régészeti előadást Dr. Szabó Géza PhD régész, muzeológus tartja 2014. november 3-án (hétfőn) 17 órakor. Az előadás címe: Perzsák Pannoniában – Pannoniából Perzsiába: régészeti időutazás.

Szeretettel vár mindenkit következő régészeti témájú előadására is a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület és az általa működtetett Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.