Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Január 29. 11:33, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tanúkat keres a rendőrség Dombóváron

Tanúkat keres a rendőrség Dombóváron

A két férfi betöréses lopások elkövetésével gyanúsítható.

Dombóváron 2015. január 26-án 17 óra 30 perc körüli időben a Dombóvári Rendőrkapitányság két nyomozója a Gyöngyvirág körúton igazoltatni akart két gyanús személyt, akik az intézkedés alól magukat kivonták, majd a Rozmaring tér irányába elmenekültek. Menekülésük során egy Gyöngyvirág körúti ingatlan kerítésén átugorva, a Kéknefelejcs utca irányába futottak tovább, végül a Dombóvár és Kapospula között lévő szeméttelepnél nyomuk veszett.

Az egyik személy egy kb. 180 cm magas, vékony testalkatú 18-22 év körüli férfi, arca ovális, hosszúkás. Fekete kapucnis pulóvert viselt, sötét kabáttal és nadrággal.

A másik személy kb. 170-175 cm magas, vékony testalkatú, kerek arcú, erős szemöldökű 18-22 év körüli férfi. Sötét kapucnis pulóvert, sötétszürke melegítő nadrágot, sötétszürke sapkát viselt.

A Dombóvári Rendőrkapitányság kéri, hogy aki az ügyben érdemleges információval rendelkezik, hívja a 06-74/566-070-es telefonszámot, vagy tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80/555-111 „Telefontanú” zöld számán (H-Cs: 8-16, P: 8-13) vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámon.

Dombóváron az elmúlt negyedévben ismeretlen tettesek több alkalommal követtek el betöréses lopásokat. Az elkövetők jellemzően a délutáni, vagy az esti időszakban az ajtó, illetve az ablak befeszítésével jutottak a lakásokba. Többnyire készpénzt és ékszert tulajdonítottak el.

A Dombóvári Rendőrkapitányság minden esetben nyomozást rendelt el. A dombóvári események, mint minden ilyen ügy, kiemelt jelentősséggel bírnak, mert az állampolgárok otthonának védelme a rendőrség egyik fő feladata. A rendőrök a betöréses lopások nyomozására jelentős erőket fordítanak. A rendőrség minden törvény által biztosított eszközt igénybe vesz az ilyen bűncselekmények megelőzése, vagy az elkövetők elfogása érdekében, de fontos hogy az állampolgárok is tegyenek a vagyonbiztonságuk érdekében.

A legfontosabb, hogy figyeljenek a környezetükre. Ismerjék meg szomszédjaikat, ápoljanak jó viszonyt velük! Egymás értékeit is tartsák szemmel! Gyakran előfordul, hogy az elkövetők a betörés előtt „terepszemlét” tartanak. Ha idegen gyanús személyeket vagy járműveket látnak lakóhelyük környezetében, figyeljék meg őket, a jármű rendszámát írják fel. Ha bármi gyanúsat látnak, értesítsék a rendőrséget!

Az elterjedt hiedelmekkel ellentétben a legtöbb betörés véletlenszerű. A betörő kiválaszt egy házat, amely üresnek tűnik, ahol nincs látható biztonsági berendezés. Ezek sokszor pillanatnyi döntések, melyeket a betörő akkor hoz meg, mikor otthonunkon gyenge pontot talál (pl. egy nyitott ajtó vagy ablak). Utcafronti kapuját, bejárati ajtaját mindig tartsa zárva, még akkor is, ha a lakásban, vagy a kertben, illetve az udvaron tartózkodik. Melléképületeinek ajtaját is lássa el biztonsági zárral, vagy betörésbiztos lakattal, és zárja is azt!

Áldozzon időt és pénzt saját otthona védelmére!

Köttessen be riasztóberendezést! Csatlakoztassa melléképületét és garázsát az otthoni riasztóberendezéshez! Sokszor már ennek látványa is elegendő ahhoz, hogy a betörő meggondolja magát. Ne feledje, a riasztóberendezés nem helyettesíti a jó minőségű zárakat, csupán plusz védelmet nyújt! Ne sajnálja a pénz drágább, de biztonságosabb zárakra, lakatokra! Mindig biztonságos helyen tartsa kulcsait! Soha ne tegye kulcsait ajtók, ablakok közelébe! Egyedi jelöléssel (pl. gravírozó készülék) tegye könnyen felismerhetővé tulajdonát! Vagyontárgyairól készítsen listát! Ha hosszabb távra elutazik, kérje meg szomszédját, hogy ürítse ki postaládáját, vigye be újságait! Szereljen fel otthonára külső világítást! Válasszon automatikus (estétől hajnalig folyamatosan világító) vagy mozgásérzékelő lámpákat!

Amennyiben mégis betörnek az otthonába, ne próbáljon ott rendet rakni, hanem azonnal értesítse a rendőrséget a 107-es vagy 112-es segélyhívó számok valamelyikén! Az esetleges nyomok biztosítása céljából a lakáson kívül várja meg a rendőrök kiérkezését!

Címkék: betörés, rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.