Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Július 25. 09:14, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Vádat emeltek egy zalai asszony ellen gyermeke iskolai hiányzásai miatt

Vádat emeltek egy zalai asszony ellen gyermeke iskolai hiányzásai miatt

Kiskorú veszélyeztetése miatt vádat emelt a Nagykanizsai Városi Ügyészség egy asszony ellen, aki éveken át nem gondoskodott arról, hogy gyermeke rendszeresen járjon óvodába, majd iskolába...

Kiskorú veszélyeztetése miatt vádat emelt a Nagykanizsai Városi Ügyészség egy asszony ellen, aki éveken át nem gondoskodott arról, hogy gyermeke rendszeresen járjon óvodába, majd iskolába, veszélyeztetve ezzel a kislány szellemi-értelmi fejlődését - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség pénteken az MTI-t.

A most 13 éves kislányt édesanyja Nagykanizsán, Becsehelyen majd Zalakomárban nevelte, de már az óvodába járással is gondjai voltak. A gyermek 2006 szeptemberétől rövid idő alatt 53 nap igazolatlan hiányzást halmozott fel, ezért az anyát szabálysértési eljárásban figyelmeztették, hogy gondoskodjon a gyermeke rendszeres óvodáztatásáról.

Az asszony nem tett eleget szülői kötelességének, a következő évben sem járatta gyermekét óvodába, hozzájárulva ezzel a gyermek szociális éretlenségéhez. A mulasztások miatt 2007-ben eljárás indult, de az anya a hatósággal nem működött együtt, nem jelent meg a tárgyalásokon, ezért a jegyző védelembe vette a gyermeket.

A nő ezután egy ideig óvodába, majd iskolába járatta lányát, ezért megszüntették a védelembe vételt. A nagykanizsai iskola azonban 2011 elején jelezte, hogy ismét halmozódnak az igazolatlan órák, ezért a jegyző újból védelembe vette a kiskorút, az igazolatlan hiányzás azonban így is 168 óra lett, a kislánynak évfolyamot is kellett ismételnie.

A további mulasztások elkerülése érdekében az iskola engedélyezte, hogy a gyermek a 2011-2012-es tanév második félévétől magántanuló legyen, ezzel együtt újból megszüntették a védelembe vételt. A gyermek 2013 szeptemberében a zalakomári általános iskolába került, ahol már nem lehetett magántanuló, de iskolába sem járt, 2014 februárjáig 246 óra igazolatlan hiányzást halmozott fel, ezért ismételten védelembe vették.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének büntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járásbíróság előtt, mert az anya a nevelési kötelezettségét súlyosan megszegte, a gyermek érzelmi-pszichés fejlődését veszélyeztette. A vád szerint a gyermek amiatt, hogy közösségbe nem járt, kortárs kapcsolatait nem élhette meg, izolálódott, kapcsolat nélkülivé és magányossá vált, illetve eddigi és további élete is sérült a szociális kompetencia, a kapcsolatteremtés, a szociális létben való rugalmas eligazodás, valamint a kötődés síkján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.