Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. December 02. 22:54, vasárnap | Helyi
Forrás: Dombó Média

16 finomság érdemelte ki a minősített natúrparki termék címet

16 finomság érdemelte ki a minősített natúrparki termék címet

A Városháza kistanácskozó termének asztalán november 28-án olyan termékek sorakoztak, melyek mindegyikét a Kapos-hegyháti Natúrpark területén készítették.

Azokat a Dombóvár és 13 környékbeli település összefogásával létrehozott natúrpark menedzselését végző egyesület elnökségi tagjai gyűjtötték össze abból a célból, hogy minősítessék azokat. A helyi termelőknél, iparosoknál, kézműveseknél és mesterembereknél az említett civil szervezet vezetői korábban kóstoláson vettek részt és az általuk kiválasztott finomságokat bocsátották bírálatra.
A város polgármestere vezette a rendezvényt, ő mutatta be a különböző termékeket és azok készítőit.
- Az utóbbiak között országosan ismert borász és jóhírű méhész is van, de akad olyan élelmiszeripari mérnök, aki gyümölcsitalok előállításával foglalkozik, illetve cukrászmester, ő korábban számos turisztikai célra szánt kézműves édesség fejlesztésével foglalkozott - mondta Szabó Loránd.
A puszedlit, a homoktövisitalt, a mézet, bort, a Rákóczi-túróst és még számos más - a Kapos-hegyháti Natúrpark területéről származó - finomságot a civil szervezet vezetősége mellett egy független szakmai zsűri is pontozta. Az étkeket, illetve az italokat íz- és illatviláguk, színük, állaguk, kóstolási összhatásuk, valamint ötletességük, egyediségük alapján bírálták. Összesen 16 termék „ment át a szigorú rostán”. A legkiválóbbak mindegyike meg fogja kapni a natúrparki minősítő matricát, amit büszkén ragaszhatnak fel csomagolásukra a készítők.
A Kapos-hegyháti Natúrpark Egyesület elnöksége azt tervezi, hogy a tél folyamán be fog nyújtani egy olyan pályázatot, aminek a támogatásával speciális képzésben részesítheti a helyi termelőket. A cél az lesz, hogy az érintettek megismerjék vállalkozásuk felfuttatásához a rájuk és tevékenységükre vonatkozó jogszabályi hátteret, a különböző tanúsítványok megszerzésének módszertanát, illetve a piacra jutásuk könnyítését szolgáló furfangokat. Szeretnék elősegíteni azt is, hogy a minősítő matricát már kiérdemelt, vagy arra esélyes termékeket gazdáik továbbfejlesszék, a csomagolást és annak dizájnját minden már hasonló ételtől, vagy italtól könnyen megkülönböztethetővé, különlegessé tegyék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.