Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Január 15. 08:58, csütörtök | PR
Forrás: Szerk.

20 éve nyereséges a dombóvári KOVI-95 Kft.

20 éve nyereséges a dombóvári KOVI-95 Kft.

Kovács Tiborral, a cég alapítójával és vezetőjével beszélgettünk, hogy mit gondol sikerük titkairól.

– Milyen tevékenységre jött létre a KOVI-95 Kft.?
Az építőiparban vállalkozunk, ezen belül közműépítéssel, földmunkákkal, szállítással, az utóbbi időben pedig hulladékkezeléssel, hulladékszállítással bővült a tevékenységi körünk, valamint földbányát is üzemeltetünk.
Kiemelném, hogy Dombóváron és környékén egyedül mi rendelkezünk ún. inert hulladéklerakóval, ami azt jelenti, hogy csak olyan hulladékot lehet ide bevinni, amelyik önmagával ill. egymással víz hatására nem indít el kémiai folyamatokat, pl.: föld, beton, tégla, üveg és egyéb nem veszélyes hulladékot.

– Milyen kihívásokkal kell meg­küzdenetek mostanában?
Jelenleg nehezíti munkánkat az a kormányrendelet, hogy az ide beszállított hulladékok után 6000 Ft+áfa adót kell fizetnünk tonnánként, viszont mi ennek csak negyedét tudjuk elkérni a behozott hulladékért, hiszen ezt is kevesen tudják megfinanszírozni, hiszen egy teherautónyi hulladék kb. 40-50.000 Ft-ba kerül. Az ebből származó forgalmunk jelentősen visszaesett, de ez a tevékenység segíti fenntartani a telep működését. Országos problémát jelent ez a rendelet, amit igyekeznek orvosolni, mivel látják, hogy sokan az útszéleken, földesutak mellett rakják le a szemetet, törmeléket. Sajnos a magas költségek miatt inkább ezt a módot választják a törvényes keretek helyett.

– Hány dolgozót foglalkoztattok?
Az alapvetően családi vállalkozásunk állandó létszáma 7-10 fő, ez kiegészül alkalmi munkásokkal, de nagyobb megbízások esetén alvállalkozókat is bevonunk.

– Kik a megrendelőitek, hiszen jelenleg az építőipar mélyponton van?
Elsősorban a környékbeli ön­kormányzatoknak dolgozunk közbeszerzési pályázatokon keresztül, pl. Dombóvár, Kapos­szek­cső, Gyulaj, Attala, Kapos­pula ön­kormányzatainak.

– Az elmúlt 20 évben hol dolgoztatok még az országban, milyen referenciátok van?
Büszkék vagyunk arra, hogy sokszor voltunk alvállalkozói olyan multicégeknek, mint a Strabag, Swietelsky, Debmut. Alvállalkozóként a Campona egész vízhálózatát is cégünk készítette. Fővállalkozónk, aki ugyan jórészt csak az anyagot biztosította, nívó díjat is kapott munkánkért. Az 1700 csőkötésből csak 3-nál jelentkezett probléma, ez megmagyarázza dolgozóink kiváló szaktudását.
A környéken a kaposszekcsői biogáz-üzem és bioetanol-gyár földmunkái, közműépítése is a nevünkhöz kötődik.

– Hogyan tudjátok sikerrel megnyerni a közbeszerzési pályázatokat?
A 20 év alatt minden évben nyereségesek voltunk, ez alapja és előfeltétele is a pályázatoknak.
Azt tapasztalom, hogy az ár mellett a megbízhatóságot, a referenciákat is figyelembe veszik. Számít, hogy egy közeli vállalkozóval tartják a kapcsolatot, hiszen ha adódik egy garanciális probléma, akkor rugalmasan meg tudjuk oldani. Egy vidéki vállalkozással szemben kedvezőbb feltételeket tudunk ajánlani, hiszen kevesebb a szállítási- és szállásköltség, helyi dolgozókat foglalkoztatunk, és nem mellékes, hogy az árbevétel alapján az iparűzési adó is a helyi önkormányzathoz folyik be.

– Milyen technikával dolgoztok?
Van egy nagy, 19 tonnás kotrógépünk, egy kombinált kotró-rakodógépünk (JCB), 4 db terepes teherautónk (konténeres, sószóró és 2 billencs), valamint több kisgépünk (padkahenger, agregátor, tömörítők, vágógépek, stb.). A kisebb, szervizszintű javításokat házon belül meg tudjuk oldani.

– Cégetek nyerte el Dom­bó­vá­ron a hó- és síkos­ság­men­te­sí­té­si pályázatot. Mit jelent ez a városlakóknak?
Négy pályázó cég indult, és a mi ajánlatunkat ítélték a legelőnyösebbnek. Már évek óta végzünk ilyen tevékenységet, tehát erre a célra alkalmas gépekkel is fel vagyunk szerelkezve. Vásároltunk 80 tonna sót és 80 tonna hordozóanyagot, amihez a megfelelő tároló hely is rendelkezésünkre áll, nem kell bérelnünk.
A pályázat nem arról szól, ha leesik a hó, akkor nekiindulunk a város utcáit mentesíteni, hanem tervszerű keretek között megrendelésre cselekszünk. Megrendelőnk a város önkormányzata, ahol egy felelős személy konkrét utcákra rendeli meg a szolgáltatást, amit a cégünk az ügyeleti díjon felül órabérben végez. A város három részre van felosztva mentesítés szempontjából. Első rész a főutak, ahol a buszok járnak, a második a főutakat összekötő utak, a harmadik részt a mellékutcák jelentik, ahol kisebb a gépjárműforgalom. Ezek fontossági sorrendjében történik a mentesítés. Igyekszünk rugalmasak lenni, ezért szükség esetén már hajnali fél négykor kezdjük a munkákat, hogy amikor az első buszok elindulnak, már biztonsággal tudjanak közlekedni.

– Milyen terveitek vannak a jövőre?
Két telephelyünk van, és terveink között szerepel a Gunaras melletti telephelyünk bővítése, egy csarnok építése, ahová szeretnénk áthelyezni járműveinket, mert ott célszerűbb lenne a tárolásuk.
Mivel a profilunk nagyon technikaigényes, szeretnénk fiatalítani a gépparkot, elsődlegesen teherautó, majd újabb rakodógép vásárlását tervezzük.
Fontos, hogy nemcsak a gépparkot fejlesztjük, hanem folyamatosan képezzük kollégáinkat is, hiszen minden tevékenység vizsgaköteles, sok engedélyre van szükség, és ezt szigorúan szem előtt tartjuk.
Összefoglalva: a tevékenységeinkhez szükséges mindenfajta engedéllyel rendelkezünk, és ez maximálisan megnyugtató számomra. Úgy gondolom, hogy a minden téren legális működés és megbízhatóság sikerünk alapja.

(TCs)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat