Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Április 08. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: Bodó Imre

Újdombóvár 100 éves

Újdombóvár 100 éves

Bodó Imre köszöntője, amely a VI. Buzánszky Jenő műfüves labdarúgó torna megnyitóján hangzott el.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink!

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket az immár VI. Buzánszky Jenő műfüves labdarúgó torna megszervezése alkalmából. Külön köszöntöm kedves vendégeinket: Dr. Hencsei Pál sporttörténészt, egyetemi tanárt, a kémiai tudományok doktorát, ifjabb Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat tagjának Buzánszky Jenő olimpiai bajnok labdarúgónak fiát, Magyar Zoltánt, a Ferencváros, majd a magyar válogatott korábbi technikai igazgatóját és Sebők Vilmos 52-szeres válogatott labdarúgót. Köszöntöm továbbá Berki Zsoltot a kupa ötletgazdáját, a Testnevelési Egyetem hallgatóját.

Újdombóvár több jubileumot is ünnepel az idei évben. 125 éves a vasútállomás, 100 éves a településrész, 90 éves az iskola, 85 éves a templom.
A településrész 1853-1856 között alakult, 28 pusztából, 6 majorból és 4 tanyából állt. Tipikus eszmei község volt, a tizennyolcadik hercegi uradalmon belül. A terület és a föld az Esterházy- családé volt, de kisebb-nagyobb területekre osztva bérbe adták a jómódú gazdálkodóknak, mint pl. a Dőry-családnak, akik több nemzedéken át bérelték Tüske-pusztát. Újdombóvár vasutastelep, azaz a mai Újdombóvár 1919-től épült ki. A vasútállomása a Budapest-Pécs vasútvonal (1882) kiépítése után 1883-ban épült fel.
Az első ház 1919-ben készült el, a házak száma 1925-ben már 280, 1944-ben pedig 502 volt. Az utcákat 1926-ig számmal jelölték. Az volt a terv, hogy később nagy magyar személyiségekről fogják elnevezni, azonban a trianoni döntésbe belenyugodni nem tudó polgárok akaratának megfelelően az elcsatolt területek nagyvárosairól lettek elnevezve. Sorrendben: Aradi, Pozsonyi, Kolozsvári, Brassói, Kassai, Fiumei, Temesvári, Zombori, Munkácsi. A Fő utca Esterházy Pál hercegről lett elnevezve, aki a 200 hold területet adta a vasutasoknak. 1944 után megszűntek ezek az utcanevek és ismét számmal jelölték az utcákat, Esterházy helyett pedig Fő utca elnevezést kapott a gesztenyés főút.

A telep környékén kiépültek a vasúti üzemek, új vasúti szárnyak, műhelyek, a malom, fatelítő, konzervgyár stb., melyek tárgyalására most nem térnék ki. 1929-re készült el a főtéren az új elemi iskola Dvorzsák Rezső építész tervei alapján. 1934-ben szentelték fel a főtéren az új templomot, melyet dr. Fábián Gáspár budapesti műépítész tervezett. A vasutastelepen tehát az első ház felépítése után tíz-tizenöt évvel már minden középület elkészült.
1924-ben a Belügyminisztérium rendelete alapján az eszmei községet fel kellett oszlatni, mert a telep 220 házával, valóságos községet alkotott. S végül Dombóvár és Újdombóvár 1946-ban egyesült.

Az itt született híres emberek a következők: Dr. Kocsis Mihály egyetemi tanár, törvényszéki bíró, Buzánszky Jenő labdarúgó, az Aranycsapat tagja; Sipos Gyula újságíró, költő, író; Leskó László író-újságíró.

1970-ben pedig városi rangot kapott településünk.

Bodó Imre
helytörténész

Címkék: buzánszky jenő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.