Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Június 05. 11:10, kedd | PR

5 tipp a helyes kertvilágítás megtervezéséhez

5 tipp a helyes kertvilágítás megtervezéséhez

Van egy szép és rendezett kertünk gyönyörű pázsittal, virágokkal és kerti bútorokkal, ahol alig várjuk, hogy hazaérve végre eltölthessük szabadidőnket.

Vagy épp egy zöldben pompázó, burjánzó, titkos kis kerttel rendelkezünk, amit elrejtettünk még a szomszédok elöl is. Mindegy, melyik a mi világunk, a kertvilágítást mindkét esetben meg kell terveznünk.

A kert tulajdonképpen egyfajta kiterjesztése az otthonunknak. A házon belül megálmodott stílus a kültéri lámpáknak köszönhetően a kertvilágításban is meg tud jelenni. Az egyszerűbb típusúaktól kezdve a klasszikus, art deco vagy épp modern vonalvezetésű darabokig számtalan stílusból választhatunk már például homlokzati megvilágítást és ehhez passzoló kültéri állólámpákat.

Út a házig

Fontos szempont, hogy ne csak magát a ház homlokzatát világítsuk meg, hanem az utat a ház bejáratáig. Ezt hívjuk irányfénynek. Ezek az út vagy járda melletti kerti lámpák álljanak ellen az időjárás viszontagságainak! A solar lámpa jó döntés lehet ezesetben. Illetve gondolkodhatunk akár kültéri reflektorokban is, melyek főleg nagyobb kertek és hosszabb utak esetében praktikus választás az erősebb fényük miatt.

Garázs és kicsibeálló megvilágítása

Nem mindegy, hogy mi található rajta és milyen célokat szolgál. Lehet, hogy van egy kisebb-nagyobb, de különálló garázsunk, vagy épp egy kocsibeállónk, amelyet éjszaka is ki lehet világítani. Erre jó megoldás a mozgásérzékelővel ellátott lámpa, de az is lehet, hogy elég néhány napelemes lámpa, amely a sötétben épp elég fényt ad, amíg az autóból kiszállva besétálunk a házba.

Kezdődhet a kerti parti!

Biztosan vannak, akik a fűnyírást élvezik legjobban a kertjükben, de a többség jobban örül a családi-baráti összejöveteleknek. A bulik pedig jó eséllyel késő estig is eltarthatnak. Ahogy bealkonyodik, a dekorációs fény elengedhetetlen lesz. Például fokozhatjuk a hangulatot kerti lávalámpákkal, vagy akár különleges formájú, kültéri függesztékekkel. Nagy népszerűségnek örvendenek a különböző színekben elérhető fényfüzérek.

Sőt, akár egy szimpla égősorra mi magunk is készíthetünk egyedi dekorációt, csak arra kell figyelnünk, hogy az ne érjen hozzá a felforrósodott égőhöz.

Amire nem is gondolnánk

Azok a medencék, a kerti halastavak és a rejtett fények. Ha beépített medencénk van, akkor a kerti lámpák éjszaka is gyönyörűen körbe tudják világítani a medencét és annak vizét.

Ugyanígy a kis tavak esetében is: néhány fényforrás már bőven elegendő, hogy kiemelje kertünk szépségét. A sűrű aljnövényzet, bokrok, ágyások, sziklakertek mögül és mellől előbukkanó fények varázslatossá tehetik kertünket, amiben élmény minden eltöltött pillanat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.