Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Június 04. 08:57, csütörtök | Helyi
Forrás: Tóth Erzsébet

55 éves a Kaposszekcsői Mezőgazdasági Zrt.

55 éves a Kaposszekcsői  Mezőgazdasági Zrt.

2015. május 29-én ünnepelte 55 éves fennállását a Kaposszekcsői Mezőgazdasági Zrt.

A rendezvényre meghívták azokat a közéleti személyiségeket, akik fontos szerepet játszottak az elmúlt 55 évben, valamint az egykori és jelenlegi tagokat is.

A meghívottak között szerepelt Gráf József nyugalmazott agrárminiszter, Németh Imre nyugalmazott agrárminiszter, Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, államtitkár, Dr. Horváth Kálmán Tolna Megyei Kormánymegbízott, Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés Elnöke, valamint a földművelés által érintett négy település polgármesterei.

Kaposszekcsőn 1959. januárjában alakult meg a termelőszövetkezet VII. Pártkongresszus néven, Csikóstőttősön 1959. május 22-én Tartós Béke Termelőszövetkezet néven, Szőlőhegyen 1960. januárjában Hegyalja Szövetkezet néven (1963. január 1-vel egyesültek a kaposszekcsői termelőszövetkezettel), Jágónakon pedig 1960. március 1-jén Petőfi Termelőszövetkezet néven. 1965. februárjában a gazdaságok egyesültek, és vették fel a Kossuth TSZ nevet.

A települések lakóiból 408 dolgozó és kb. 200 nyugdíjas alkotta a tagságot 1975-ben (ekkor voltak a legtöbben), 2014-ben pedig 81 aktív dolgozó és 102 nyugdíjas volt a mg-i zrt tagja.

Először Papp Nándor, a zrt elnöke tartotta meg nyitóbeszédét. Bevezetőként a gazdaság történetét elevenítette fel, majd a fejlesztésekről, beruházásokról beszélt. Kiemelte az 2010-ben átadott biogáz üzemet, mely a mellette megépült bioetanol üzemmel együtt egyedülálló az országban.

Az elnök elmondta, jelenleg a mezőgazdasági termelés kb. felét a társas vállalkozások adják, a mezőgazdaságból befizetett adók, közterhek kb. 80-85 %-át a nagyüzemek fizetik. A kormányprogram a kb. 50-50 %-os termelési arányt 80-20 %-ra akarja változtatni, ennek megfelelően alakították ki az új földtörvényt, támogatási törvényt. Feltehetjük a kérdést: vajon miért lettünk „osztályidegenek”, nemkívánatos gazdálkodók?

Ahhoz, hogy ez a gazdaság megmaradt, szükség volt a tagság, a vezetés és az irányítás egységére, megfelelő ismeretekre, előrelátásra, higgadtságra, a várható irányok felismerésére és a megfelelő intézkedések megtételére.

Az elmúlt időszakban a zrt bebizonyította életképességét, s ez adjon erőt az elkövetkezendő években is!

Az elnöki köszöntő után Csapó Gyuláné Kaposszekcső Község Polgármestere, Potápi Árpád János, majd Gráf József és Orosz Sándor, volt országgyűlési mg-i bizottsági elnök, a MOSZ képviselője szólt az egybegyűltekhez. Mindannyian hangsúlyozták, hogy mennyire fontos a mezőgazdaság szerepe a gazdasági életben.

Majd a nap könnyedebb, szórakoztatóbb része következett. Az iskola udvarán felállított sátorban kultúrműsor szórakoztatta a meghívott vendégeket. A Kapospulai Vízmente Néptánccsoport és a Csikóstőttősi Német Nemzetiségi Tánccsoport vidám táncaikkal, az Iskolai Zeneszakkör néhány tanulója pedig Elek Péter zenetanárral közösen fúvószenével biztosították a jókedvet.

Mire minden program véget ért, alaposan megéhezett a közönség. Ebédre szürkemarha pörkölt és nyárson sült ökör szerepelt az étlapon. Ebéd után a Wick Zenekar gondoskodott a jó hangulatról.

A rendezvény a késő délutáni órákban ért véget.

Fotó és szöveg: Nagyné Tóth Erzsébet

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.