Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Március 21. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Belvárosi Általános Iskola

A Belvárosi Általános Iskola is csatlakozott idén a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz.

A Belvárosi Általános Iskola is csatlakozott idén a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz.

Március 18-án a Tinódi Ház színháztermében az oktatási intézmény egykori és mai muzsikusnövendékei, tanárai, valamint a Kapos Kórus adott gálakoncertet

az 1685-ben Eisenachban született és a 65 esztendős korában Lipcsében elhunyt barokk-kori német zeneszerző-orgonista-hegedűművész tiszteletére. A hangverseny után közös korál éneklésen vettek részt a Kapos Gyermekkarnak, a Kapos Kórusnak, az Illyés Gyula Gimnázium kórusának a tagjai a Dombóvári Rézfúvós Együttes kíséretével. A három karnagy - Markovics Gábor, Balázs Márta, Kerekesné Bauer Márta -, valamint Kiszler András művészeti vezető remek érzékkel választotta ki a különböző műsorszámokat és jól felkészítette a fellépőket, akik magas színvonalú produkciókkal szórakoztatták a népes közönséget.
A helyi program március 21-én a Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola zenésznövendékeinek minikoncertjeivel folytatódik, melyek a város több pontján kerülnek megrendezésre.

Bach Mindenkinek Fesztivál
A nemzetközi program Dale Hendersonnak, a New Yorkban élő csellistának a kezdeményezésére 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach születésnapja - március 21. - alkalmából népszerűsítsék a klasszikus muzsikát. Ez világszerte minden évben egy olyan ingyenes koncertsorozat, melyen a fellépők különleges helyszíneken játszanak hangszereikkel komoly zenét. Magyarországon Kovács Zalán László tubaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának elnökeként állt a kezdeményezés mellé és öt évvel ezelőtt Budapesten a Nyugati téri aluljáróban, valamint az Oktogonon tartották az első hangversenyeket. Azóta folyamatosan bővül azoknak a hazai településeknek a száma, melyek bekapcsolódnak a Bach Mindenkinek Fesztiválba. Az idén március 16. és 25. között 71 város, valamint község 250 helyszínén mintegy 3000 muzsikus ingyenes közreműködésével valósul meg immár szerte a Kárpát-medencében. A híres komponista művei különleges hangszereken, stílusokban és helyszíneken hallhatóak a 10 napig tartó programsorozaton, melyen a hangversenyek mellett irodalmi és képzőművészeti, valamint színházi események is várják az érdeklődőket. Számos ismert és népszerű művész, illetve együttes - többek között Vásári Tamás zongorista-karmester, Medveczky Ádám karmester, Hegedűs D. Géza színész, Harcsa Veronika énekes-dalszerző, Szirtes Edina Mókus énekes, Kelemen Barnabás hegedűs és Miklósa Erika operaénekes, valamint az Magyar Állami Operaház zenekara és a Nemzeti Filharmonikusok - vállalta a fellépést. A kulturális misszió mellett a 2019-es Bach Mindenkinek Fesztivál másik célja a fővárosi Bethesda Gyermekkórház számára adományt gyűjteni, amellyel egy lélegeztetőgép vásárlását segítik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.