Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 29. 08:33, kedd | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

A Dombóvári Múzeum új látnivalói

A Dombóvári Múzeum új látnivalói

A Dombóvári Helytörténeti Múzeum raktár-épülete, újjárendezett mezőgazdasági látványszoba

A kisparaszti gazdaságok eszközkészlete ma már egy letűnt kort idéz.
A termelőszövetkezetek s a nagyüzemi gazdálkodás megszervezése után nem csak az eszközállomány cserélődött le, hanem a hagyományos paraszti gazdálkodás technikai tudása, mezőgazdasági tapasztalatai is feledésbe merültek. A paraszttársadalom legfőbb jellemzője: tagjainak törekvése a föld megtartására, gyarapítására, újabb területek megszerzésére. A szakosodott paraszti gazdaságoknak meglehetős szerepük volt a piacgazdaság kialakulásában. Az ország egész területére jellemző volt, hogy nem a legtöbb földdel rendelkezők tartottak nagyobb számú állatot, hanem a kisebb birtokosok. A legmozgékonyabb tőkét éppen az állatállomány jelentette főként abból a szempontból, hogy aránylag gyorsan átváltható volt földbirtokká. A parasztgazdaságok elsőrendű feladata még a két világháború között is a családi szükségletek fedezése volt.
A parasztgazdák, köztük a dombóvári Bencze Ferenc és József gazdálkodására és életvitelére a helyi hagyomány követésének és a nagy társadalom felkínálta újítások kipróbálásának és alkalmazásának sajátos egyensúlya volt leginkább jellemző. Csak annyit változtattak a búzát és kukoricát előnyben részesítő hagyományos vetési szerkezeten, amennyit a hatalom kényszerített ki; akkor vetettek cukorrépát vagy napraforgót, amikor kötelezték reá. Mezőgazdasági eszközkészletük a Dombóvár-környéki átlagnak megfelelő: ők sem gépesítenek, csak óvatosan korszerűsítenek. A hasonló birtokon gazdálkodókkal megközelítően egy időben szerezték be a kereskedelem kínálta munkagépeket, miközben következetesen állati vonóerőre alapoztak.

BENCZE FERENC (1912 – 1978) és BENCZE JÓZSEF (1914 – 1987) 20 hektár földön gazdálkodott. Általában négy lovat, három tehenet, változó létszámú bikát és borjút, valamint sertést tartottak. A „példamutatás” jellegével 1960-ban a legelsők között léptették be őket a termelőszövetkezetbe. Mezőgazdasági eszközeik a család tulajdonában maradtak s a közvetlen leszármazottak őrizték meg az utókornak. 2006-ban a Dombóvári Helytörténeti Múzeumnak adományozták az itt látható eszközök, mezőgazdálkodási szerszámok javát. KÖSZÖNET ÉRTE!
Dombóvár, 2007/2013
Dr. Szőke Sándor (1932 – 2005) nyomán

A tárlat megtekinthető előzetes bejelentkezésre, a múzeum nyitvatartási idejében:
Dombóvár, Szepessy utca 1. – muzeum.dombovar@gmail.com; +36 20 285 79 59

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.