Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Március 31. 08:47, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombóvári Székely Kör

A Dombóvári Székely Kör volt a házigazda a Székely Mesemondó Versenyen

A Dombóvári Székely Kör volt a házigazda a Székely Mesemondó Versenyen

2016. 03. 19-én a Dombóvári Művelődési Ház megtelt székelyruhás gyerekekkel és felnőttekkel, akik a XIX. Sebestyén Ádám Székely Mesemondó Versenyre érkeztek, melynek idei házigazdája a Dombóvári Székely Kör volt.

Ezek a gyönyörű népviseletbe öltözött gyerekek ötödik -hatodik generációs leszármazottai a Madéfalváról elmenekült székelyeknek, azaz 250 éve élnek távol őseik szülőföldjétől. Már nagyszüleik is Dél-vidéken vagy Magyarországon születtek, mégis olyan ízesen, élethűen beszélik a bukovinai nyelvjárást, hogy az ember szíve (főleg, ha erdélyi származású és ezek a sajátos kifejezések nagyon mélyről előjövő emlékeket idéznek) majd megszakad, ahogy gyermeki bájjal vagy komolysággal adják elő tréfás kis meséiket, tanulságos történeteiket. Csodálatra méltó, ahogy ápolják a hagyományokat, őrzik őseik nyelvét és viseletét, amiben jelentős szerepe van a szülőknek, nagyszülőknek, lelkes pedagógusoknak

Az első mesemondó versenyeket a Bonyhádi Székely Kör vezetője, Höfler Lajosné Kelemen Emma szervezte 1991 és 1997 között, amolyan hagyományőrző kezdeményezésként, hogy életben tartsák azt a hatalmas mesekincset, mely a bukovinai székelyek körében olyan sokáig a hétköznapok részét alkotta és amely színes és gazdag nyelvjárást is őriz. 1998-tól a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, felismerve közösség-szervező és értékmentő mivoltát, felvállalta a verseny szervezését. Azóta változó helyszínen került megrendezésre, töretlen érdeklődés mellett, négy korcsoportban. Idén 59 jelentkező közül válogatta ki a 15 tagú zsűri a legjobb előadókat, akik közül 19 fő versenyezhetett a döntőben.
A győztesek a következők:
7- 10 éves korosztály: I. helyezett Kovács Hargita II. helyezett Márton Zalán ,III. helyezett Csernik Zorka.
10-14 éves korosztály: I. helyezett Horváth Áron,II helyezett Csernik Dávid Zakariás,III. helyezett Kovács Liza.
14-18 éves korosztály: I Kató Hargita, II.-III megosztva Halbax Zsóka és Sebestyén Nóra.
Különdíjas Hajdú Alíz és Tóth Kristóf lett.

A verseny megszervezését sokan támogatták felajánlásokkal, önzetlen önkéntes munkával. Külön köszönet jár a zsűritagoknak, akik e nehéz és nemes feladatra vállalkoztak: Sebestyén István, Csiki Béla, Illés Tibor, Illés Tiborné / Cilike, Nyírőné Csibi Margit a Székely Szövetség képviseletében, és a helybeliek: Puskás Antal, Szórádiné Bodrogi Noémi, Márton Árpád, Martinkáné Erős Ágnes, Dr. Nagy Miklós, Markovits Magdolna, Beréti István, Győrffyné Dávid Zsuzsanna, Kaszás Zoltán, Kovácsné Kollár Ágnes.

Hálás köszönet a Szucsáva Székely dalkör tagjainak, akiknek a vendégek szórakoztatása mellett a versenyzők és kíséretük fogadása, ellátása jutott feladatul és mindezt olyan odaadással végezték, hogy a Szövetség jelenlevő tagjai, alelnöke, elnöke személyesen fejezték ki elismerésüket a színvonalas rendezvényért, bőséges ellátásért.

A várost Kaszás Zoltán tankerületi igazgató képviselte, aki vállalta a zsűrizést a délelőtti előválogatáson, a délutáni döntőn és a kiértékelő záróbeszédet tartotta. A díjátadón Fábián Éva zsűrielnök, a rendezvény fővédnöke gratulált a győzteseknek. A gálaműsor megnyitóján beszédet mondott Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, aki 1998-2011 között a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnökeként sokat tett az egyesület sikeres fejlődéséért, és a helyi székely körök, többek közt a Dombóvári Székely Kör megalakulását szorgalmazta, tevékenységét azóta is figyelemmel kíséri, segíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!