Városlista
2018. december 14, péntek - Szilárda

Hírek

2018. November 08. 11:34, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombó Média

A háborúkban elesettek előtt tisztelegtek

A háborúkban elesettek előtt tisztelegtek

A hagyományokat folytatva idén is a Szabadság utcai Hősök szobránál tartott megemlékezést október 31-én a Halottak Napja alkalmából a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület.

A Dombóvári Zenész Egyesület muzsikájára gyülekeztek a településnek azok a lakói, akik a két világháborúban elhunyt és helyben, vagy messze földön eltemetett hozzátartozóikra közösen kívántak emlékezni. A civil egyesület nevében Takács Istvánné lépett a mikrofonhoz, aki először családi élményeit osztotta meg hallgatóságával. Arról beszélt, hogy saját maga azért nem ismerte a nagyapját, édesanyja pedig az apukáját, mert az 20 évesen az orosz fronton harcolva elesett, miközben a felesége itthon terhesen várt rá. Ő már nem térhetett haza Lvov városa közeléből, mint ahogy az a több mint 1140 dombóvári sem, akik a 20. század két világégésének áldozatai voltak.

- Ők valamennyien hősökké váltak azért, mert a maguk élete elé más értékeket helyeztek - emelte ki a helytörténész. - A haza, az ezred, a bajtársak fontosabbak voltak nekik helytállásuk pillanatában, mint az egészségük, az épségük, a további sorsuk. Közülük 454 nevét őrzik itt az emléktáblák, a többiekét a Mártírok Kertjében és az újdombóvári római katolikus templom falán olvashatjuk.
A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület most első alkalommal - hagyományteremtő szándékkal - adott szót olyan lokálpatriótának, akinek a famíliájában világháborús áldozat volt. Miszlai József nyitotta a sort az elesett helybeliek panteonjánál.
- A Halottak Napja nem a porladó hamvak, hanem az élő lelkek ünnep - kezdte mondandóját a nyugdíjas tanár. - Személyes érintettségem révén állok itt, hiszen nagyapám neve is fellelhető a két világháborúban hősi halált halt katonák névsorában. Sokan vagyunk úgy, hogy nem áll módunkban meglátogatni a harcokban elesett szeretteink végső nyughelyeit a közelgő napokban, ezért itt a Hősök szobránál rójuk le a kegyeletünket. Az első világháború magyar veszteségei között hatszázezer halottat, másfélmillió sebesültet és nyolczsázezer hadifoglyot kell megemlíteni. A második világháború során kilencszázötvenezren veszítették az életüket és hatszázezren kerültek hadifogságba. Hogy ilyen és ehhez hasonló borzalmak ne történhessenek meg, kérem a politikusainkat. hogy a 21. században olyan jövőért tegyenek meg mindent, melyben az európai emberek nem válnak se hősökké, se áldozatokká.
A beszéd után a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület tagjai, valamint az emlékező településlakók helyezték el virágaikat és mecséseiket a Hősök szobrának talapzatánál.

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 13. 18:27, csütörtök | Helyi

A „Szucsáva” Dalkör a fináléban is színpadra léphet

A Hontravel Kft. által hagyományőrző csoportok és szólisták számára nyolcadszor meghirdetett „Népek tánca-népek zenéje” című verseny középdöntőjét Hódmezőváráshelyen rendezték meg, ahol dombóvári fellépők is voltak.

2018. December 13. 12:00, csütörtök | Helyi

Díjakat kaptak a Dombóvári Judo Klub sportolói

A Tolna Megyei Diáksport Tanács a 2017/2018-évi országos diákolimpiákon 1-3. helyezést elért sportolók nagyszerű teljesítményét ünnepélyes keretek között ismerte el 2018. december 11-én a Garay János Gimnázium Dísztermében.

2018. December 13. 08:15, csütörtök | Helyi

„Tanár úr kérem” bemutató Dombóváron

A Szekszárdi Szakképzési Centrum Esterházy Miklós Szakképző Iskolájának és a Szent Orsolya Iskolaközpontnak az összefogásával állították színpadra Karinthy Frigyes karcolatfüzérét,

2018. December 12. 08:20, szerda | Helyi

Két esetben mentettek életet a dombóvári tűzoltók vasárnap

Két tűzeset is történt vasárnap Dombóváron, mindegyiknél életet mentettek a tűzoltók.