Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Augusztus 11. 07:39, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A hőség ellenére kevesebb áramot fogyasztunk

A hőség ellenére kevesebb áramot fogyasztunk

Hőség - Mavir: augusztusban már kisebb az áramterhelés

Bár az elmúlt napokban magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint július elején, a július 8-i nyári áramterhelési csúcs nem dőlt meg, mert augusztusban az irodaházak, gyárak már csökkentett üzemmódban működnek, és a szabadságok miatt kevesebben használnak légkondicionáló berendezéseket - mondta Hackl Mónika, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs osztályvezetője az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Hackl Mónika hozzátette, hogy nyáron jellemzően a klimatizálás okozza a villamosenergia-rendszer terhelésének emelkedését. A szakemberek szerint várhatóan már nem dől meg a rekord - közölte.

Az adatok szerint a hazai lakosság negyede használ valamilyen klímaberendezést; ha ezek hatékonyan működnek, akkor kisebb az áramfogyasztásuk, az elavultabb berendezések többet fogyasztanak - hívta fel a figyelmet.

Az osztályvezető hangsúlyozta: a Mavir feladata, hogy akár extrém melegben is biztosítsa az országban szükséges villamos energiát.

A Mavir július 8-án azt jelentette be, hogy aznap valószínűleg elérte idei nyári maximumát a villamosenergia-terhelés és 6456 megawattos (MW) negyedórás bruttó átlag csúcsértéket mértek. A nyári csúcsterhelés eddigi rekordja a 2007-ben regisztrált 6320 megawatt volt. Az idei csúcsterhelés 33,7 Celsius fokos, délben mért országos átlaghőmérséklet mellett alakult ki.

Hackl Mónika az M1 esti műsorában elmondta, hogy ezzel a júliusi rekorddal 2015 lehet az első év a rendszerirányítás történetében, amikor - ha csak kicsivel, 9 megawattal is, de - a nyári terhelés meghaladta a télit.

Kiemelte: a Mavir feladata, hogy minden körülmények között biztosítsa az ország villamosenergia-ellátását; a szélsőséges időjárási körülményekre előre, például tartalékenergiával is készülnek. Hackl Mónika jelezte, hogy a napokban 6000 megawatt körül van a terhelés, a napi villamosenergia-felhasználás pedig 100 ezer és 130 ezer megawattóra között alakul.

Címkék: áram, hőség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során