Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Február 26. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

A jubileumok éve lesz 2019 Dombóváron

A jubileumok éve lesz 2019 Dombóváron

A város önkormányzata a jeles évfordulókra nagyszabású programsorozattal készül, melynek megnyitóját február 20-án a vasútállomás lokálpatrióta érdeklődőkkel zsúfolásig telt várótermében tartották.

Szabó Loránd polgármester elmondta, hogy Dombóvár első írásos emlékei 660 évvel ezelőttiek.
Az önkormányzati vezető arról is beszélt, hogy 175 esztendeje Párizsban született Apponyi Sándor, aki aztán szüleivel Londonba költözött, majd Münchenben jogot hallgatott, később a francia és az angol fővárosban követségi attaséként, illetve követségi titkárként dolgozott. 1876-ban vonult vissza a család lengyeli birtokára, ahol elsősorban a könyvek olvasásának és gyűjtésének hódolt, de régészeti feltárásokat is végeztetett Wosinsky Mórral. A grófot 1903-ban királyi tárnokmesterré nevezték ki, 1905-ben a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta, 1909-ben pedig aranygyapjas vitézi rendet kapott. Értékmentő és -teremtő tevékenységével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy utolsó lakóhelyének térsége - így benne Dombóvár is - a figyelem középpontjába kerüljön.
Mészárosné Fodor Klára helytörténész arról számolt be, hogy a 19. század végén a jelentősen megnövekedett vasúti személy- és teherforgalmat az akkori megállóhely és az ahhoz kapcsolódó néhány sínpár már nem bírta el, így a MÁV vezetői egy komoly fejlesztés mellett döntöttek. 1893-ban készült el az újdombóvári vasútállomás és az ország egyik legnagyobb pályaudvara, mely a kocsik rendezéséhez szükséges gurítódombbal és 30 vágánnyal rendelkezett. Tavaly volt ennek a jeles eseménynek a 125. évfordulója, ám azt akkor nem ünnepelték meg, arra egy esztendővel később - idén - kerül sor. Dombóvár egyértelműen a vasútnak köszönheti azt, hogy egy 3400 lakosú faluból egy évszázad alatt előbb nagyközséggé, később pedig - 1970-ben 17229 főt számláló - várossá tudott fejlődni.
Újdombóvárt is azért hozták létre éppen 100 esztendővel ezelőtt, mert a környékbeli falvakból és az ország minden részéből a MÁV által biztosított munkalehetőség miatt ideköltöző emberek letelepítéséhez egy új településrészre volt szükség. Saguly Károly vasúti mérnök álmodta meg és rajzolta le az új utcákat és tereket. A gyorsan szaporodó házak mellett 90 évvel ezelőtt - 1929-ben - épült meg Dvorzsák Rezső tervei alapján az iskola, majd öt esztendővel később dr. Fábián Gáspár elképzelései nyomán elkészült a római katolikus templom is.
A településrészt a II. világháború során 75 éve - 1944. június 30-án - amerikai repülőgépek bombázták. A légitámadás 12 helybeli polgári áldozatot követelt és mintegy félszázan sebesültek meg.
A kórház is jubilál idén, éppen 50 éve nyitotta meg kapuit a térség fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátását végző egészségügyi intézmény.
A Hunyadi téri művelődési ház 40 éve működik.
Az ünnepségsorozattal kapcsolatos tervek már körvonalazódnak, azok között szerepel például a vasútállomás előtti 424-es gőzmozdony felújítása, közösségi faültetés a Kórház utcában, júniusban ismét megrendezik a Vasutas Napot, az újdombóvári iskola jubileumi évkönyvet ad ki, Apponyi Sándorra pedig egy kiállítással fognak megemlékezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.