Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Január 11. 18:37, hétfő | Helyi
Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület

A láncon tartott kutya időzített bomba

A láncon tartott kutya időzített bomba

A 2016 januártól szigorodó állatjóléti, állattartási szabályokat az állatvédő szervezetek örömmel fogadták, azonban van olyan állattartó, aki a szabályváltozásról másként vélekedik.

Sok kutyatartó nem biztosít megfelelő életteret állata számára. Az állandó láncon tartás a kutya viselkedésében olyan maradandó idegrendszeri torzulást okozhat, mely a környezete számára súlyos veszélyek forrása lehet. A 2016 januártól szigorodó állatjóléti, állattartási szabályokat az állatvédő szervezetek örömmel fogadták, azonban van olyan állattartó, aki a szabályváltozásról másként vélekedik.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint, ha valaki úgy tart állatot, hogy az maradandó károsodást szenved el, akkor börtönnel büntethető bűncselekményt, állatkínzást követ el. - Nyáron találtunk olyan kutyát, amelynek a lánca felcsavarodott a karóra, a kutya mozdulni sem tudott, hőgutát kapott és elpusztult. Télen egy kikötött kutya odafagyott a földhöz – mesélte az állatvédő az elrettentő eseteket.

Láncra vert idegbeteg
Az ingerszegény környezetben tartott kutya frusztrálttá válhat, amitől előbb - utóbb idegbeteg lesz. A legtöbb kutyaharapás házon belül vagy ház körül történik, legtöbbször olyan kutya által, melyet gazdája nem megfelelően tart, tehát a rosszul tartott kutya alapvetően időzített bomba is egyben.

Minden felelősség és kötelesség a gazdáé
Az állattartás megfelelő szintjéhez nem kellenek nagy dolgok. Apróságok teszik állatbaráttá az állattartót. A kutyák megfelelő tartásához három alapvető dolog szükséges: megfelelő tartási hely, a költségek fedezéséhez anyagi forrás, az állattartáshoz a tartó részéről megfelelő mennyiségű idő, hogy a háziállattal tudjon foglalkozni, hangoztatja Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa. Lánc helyett kennel, bezártság helyett rendszeres séta és az állattal való időtöltés létfontosságú, ismertette az állatvédő.

Címkék: kutya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.