Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Október 23. 17:20, szerda | Helyi
Forrás: Dombóvári Művelődési Ház

A Magyar Festészet Napja

A Magyar Festészet Napja

Egy művész három oldala

Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Dombóvári Művelődési Házban október 18-án este.

A vendégeket, művészet iránt érdeklődőket és értőket Tálász Zsolt zeneiskolai növendék zongorajátéka után a húsz évvel ezelőtt ezen a napon kinevezett igazgató, Farkas János köszöntötte.

A Székely Héten, a Partiumból származó Szatmári Juhos Lászlót és a jelen lévőket jász léte ellenére egy néhai kunkapitány – népdalénekes: Balogh Márton énekével ajándékozta meg a Magyar Festészet Napján. Felhívta a figyelmet, hogy időben két szabadságharcos emléknap között vagyunk, ahol magyarként haltak meg a nem vér szerinti, de hitvallásukban magyar tábornokok is.

Majd Katatics Zsuzsa művésztanár, dombóvári festőművésznő nyitotta meg a kiállítást. Személyes benyomásai mellett a három művészeti ág egyenrangúságára, a szobrászművész kétszínűség helyetti sokoldalúságára hívta fel a figyelmet. A könyvbemutatók előtti tárlatnézést „művészfaggatást” az improvizatív zongorajáték tette hangulatossá.

Ezek után bemutatkozott a szekszárdi Víz'P'Art Közalapítvány: Rühl Gizella nem csak múltjukat, eredményeiket mutatta be, köztük a kiállítás idején megvásárolható Szatmári Juhos László – Csuhaj Tünde katalógust, Bor-mámor grafikai mappát, „Költőket, s borokat kóstolgatok” irodalmi összeállítást, hanem a jövőbeli terveikről is beszélt. Két, méltatlanul mellőzött, szinte az ismeretlenségbe vesző festőművészt ismertetett meg a dombóváriakkal: a megyénkhez kötődő, valaha az élvonalba tartozó, a nemzetközi ismertség határait súroló alkotók Czencz János és Szabó Dezső. Az Ő művészeti albumuk az Alapítványnál beszerezhető.

E jeles tolna megyei alkotók megidézésével és meghívásával méltó eseménynek adott otthont városunk Művelődési Háza az országos rendezvénysorozatban.

Ezt az is jelzi, hogy a program bekerült az országos nyilvántartásba és megtekinthető a http://www.festeszetnapja.hu/ honlapon is.

A kiállítás 2013. november 9-ig látogatható a kultúrház nyitvatartási idejében.

Címkék: kiállítás

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.