Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Szeptember 23. 05:00, hétfő | Bulvár
Forrás: webhir.com

A nyolcéves jemeni menyasszony története

A nyolcéves jemeni menyasszony története

Vajon a jemeni hatóságok próbálják eltussolni egy szörnyű tragédia nyomait vagy egy városi legendának dőlt be a világ? Nehéz biztosat mondani az ügyben, amely talán most áttörést hoz a jemeni gyermekházasságok visszaszorításában.

Nyolcéves menyasszony halálhíre sokkolta hétfőn az Arab-félszigetet: sajtóbeszámolók szerint a kislány a nászéjszakáján belehalt a felnőtt férjével való közösülésbe. A kis Ravánt egy negyvenes éveiben járó szaúd-arábiai férfihoz adták hozzá, a gyermek menyasszony azonban nem élte túl a nászéjszakát, szétszakadt a méhe. Az egyelőre nem ismeretes, hogy a férfit őrizetbe vették-e vagy sem. Emberi jogi szakértők szerint Ravánért tízezer riált (hozzávetőleg 600 ezer forintos összeget) kapott a mostohaapja” – adta hírül a múlt héten a dpa híradására hivatkozva az MTI.

Az értesüléssel napokkal a híradás után aSnopesis foglalkozott, cikkük megjelenése óta pedig én is napi szinten csekkoltam az esettel foglalkozó friss beszámolókat. Avárosi legendák felderítésére specializálódott oldal ugyanis bejegyzésébenUndetermined, azaz hitelességét tekintve meghatározatlan címkével látta el a történetet. Ennek oka a dubajiGulf Newscikke volt, amelyben az eset után pár nappal arról írtak: a helyi rendőrség vezetője személyesen találkozott a hírbe hozott kislánnyal – aki még élt -, továbbá apjával, aki nemcsak lánya halálhírét, hanem még az állítólagos esküvőt is tagadta. A halálhírt se a helyi kórház, se egy ottanigyermekvédelmi szervezetképviselője nem erősítette meg. Utóbbi saját aktivistáit is kiküldte a körzetbe, ahol az eset állítólag történt; kutatásaik szerint a sztori valótlan.

A hírt eredetileg közreadó újságíró azonban a Gulf News cikke után is ragaszkodott sztorija hitelességéhez. Forrásait állítólag a szomszédoktól szerezte, és elmondta azt is, hogy a lány holttestét azóta eltemették, és hogy a hatóságok tagadásukkal csak a tragédiát próbálják eltussolni. Hasonlóan nyilatkoztak aReutersnekés aCNN-nekhelyi lakosok is.

A jemeni kislány tragédiáját már csak azért sem tartják elképzelhetetlennek emberi jogi szervezetek, mert Jemenben – ahol egyes becslések szerint mindenharmadik, más becslések szerint mindenmásodiklányt 18. életéve betöltése előtt férjhez adnak – nem ez lenne az első hasonló eset. 2010 tavaszán helyi emberi jogi csoportok és az UNICEF arról számoltak be, hogyegy 13 éves lány halt belea kétszer annyi idős férjével való közösülésbe. A jemeni parlament 2009-ben mártárgyalta házasságkötés 17 év alatti tilalmáról, de a törvényjavaslatot – arra hivatkozva, hogy sérti az iszlámot – végül nem fogadták el.

A botrány kitörését követően a jemeni kormány vizsgálatot rendelt el az ügyben, és az eset kapcsán megszólalt az emberi jogi miniszter is. „Ami sok, az sok” – mondta Húria Masúr aCNNszerint, és megerősítette: nem ez az első felháborító gyermekházasság Jemenben, tehát nem csak erre az ügyre kell koncentrálni. Idézte egyben a minisztérium emberi jogi koordinátorát, aki szerint a helyszínen szinte mindenki tagadja a történetet, de benne erős a gyanú, hogy a helyiek félelemből nem nyilatkoznak.

Az eset napvilágra kerülése ótasorrajelennekmegképek ésvideókegy mosolygós kislányról, akiről azt állítják, hogy ő Ravan,az állítólagos nyolcéves áldozat. Hogy ez a lány valóban az a lány, akinek halálhírét terjesztették, talán sosem fogjuk megtudni. Mindenesetre a jemeni emberi jogi miniszterazt ígéri, akár igaz volt az eset, akár nem, az azt kísérő felháborodás azt mutatja, változtatniuk kell a házasságkötések engedélyezésén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.