Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 22. 13:12, hétfő | Helyi

A téli fűtésszezon veszélyei

A téli fűtésszezon veszélyei

Egy lakás-, egy kéménytűz és egy szén-monoxid-érzékelő riasztás. Mindegyikre akadt egy-egy Tolna vármegyei példa az elmúlt 72 óra leforgása alatt.

Két szén-monoxid-érzékelő is idejében jelzett január 21-én, Dombóváron, egy Csokonai utcai családi házban. Szerencsére a lakók gondoskodtak az életmentő érzékelő beszerzéséről és telepítéséről.

2023-ban több olyan eset is történt, ahol szieszta kályha, vagy fürdőszobában és konyhában üzemelő nyílt égésterű átfolyós vízmelegítő miatt keletkezett szén-monoxid.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Kéményben lerakódott korom égett január 21-én, Iregszemcsén, egy Arany János utcai családi házban.

Tavaly 24, idén 8 alkalommal riasztották a tűzoltókat kéménytüzekhez vármegyénkben. A kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést. Azoknak, akik most szeretnék ellenőriztetni a kéményüket, előfordulhat, hogy várniuk kell, mert ilyenkor leterheltebbek a kéményseprők. Vármegyénkben nagyságrendileg két hét a várakozási idő a megrendeléstől számítva.

A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon a „Ki az ön kéményseprője” felületen irányítószám alapján meg tudjuk nézni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetnünk az ingyenes kéményellenőrzésre. Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszámot hívja. A telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.