Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Augusztus 07. 11:30, péntek | Helyi

Új irodát avattak Csikóstőttősön

Új irodát avattak Csikóstőttősön

Országosan is példaértékű együttműködés, összefogás a Bonyhádi és Dombóvári járás településeinek fejlődése érdekében

Augusztus 05-én került átadásra a Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség és a Kapos-menti Terület-és Vidékfejlesztési Társulás közös irodahelyisége. Az új fejlesztő szervezet, a helyi fejlesztési ügynökség fő feladata a forrásszerzés a Bonyhádi és a Dombóvári járás települései, vállalkozói és civil szervezetei részére. Az ünnepélyes avatáson közel ötvenen vettek részt, a térség területfejlesztési szereplői mind a két térségből (Bonyhádi és Dombóvári járás) képviseltették magukat.
Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, köszöntőjében arról beszélt, hogy a rendkívül fontos, hogy a települések együttműködve a gazdasági és civil szereplőkkel együtt fejlesszék a térséget és kérjenek szakmai segítséget, ha kell lobbi támogatást is azoktól a politikusoktól, döntéshozóktól, akiknek feladata többek között a helyi emberek segítése, a szolgáltatások fejlesztése, az „élhető vidék” megteremtése. Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke avatóbeszédében kiemelte a két térség összefogásának jelentőségét. Elmondta, hogy szinte minden ember, minden szervezet életében elérkezik az a pillanat, amikor valakivel szövetséget köt egy új, egy jobb élet reményében. A most létrejött közös helyi fejlesztési ügynökség a két járás fejlesztéseinek elősegítője, motorja lesz és egyszerre tudja majd a területfejlesztési és a vidékfejlesztési forrásokat pályázati úton lehívni a települési célok megvalósításához. A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnökeként megígérte, hogy ehhez a munkához a Tolna Megyei Önkormányzat is minden segítséget megad majd a jövőben, hiszen az Önkormányzat célja is az, hogy Tolna megye és annak települései a következő években jelentősen fejlődjenek.

A Csikóstőttős Szabadság utca 1. szám alatti épület felújítása 2014 őszén készült el pályázati támogatással, egy közel húsz éves tudatos fejlesztési folyamat részeként. Vidékfejlesztési forrásból, a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében, az integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítására és működtetésére igénybe vehető jogcímre benyújtott sikeres pályázat tette lehetővé e közösségi tér kialakítását. Most nyílt lehetőség arra, hogy a két szervezet beköltözésével az épületet megtöltsük tartalommal.

Széles körű együttműködés, összefogás valósul meg térségünkben a 2014-2020 közötti finanszírozási időszak LEADER és más ágazati operatív programok forrásainak tervezésére, melyet e közös iroda is erősít. Az együttműködés célja, hogy a két térség (Bonyhádi és Dombóvári járás) települési önkormányzatai, vállalkozásai, civil szervezetei széles körben támogatáshoz jussanak, a fejlesztési források a leghatékonyabban kerüljenek felhasználásra.

A Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség, mint a területileg illetékes LEADER szervezet, a vidékfejlesztési és a LEADER források menedzselésében szerzett már érdemeket. Az akciócsoport kiemelt feladata térség vidékfejlesztési stratégiájának kialakítása. További megbízatás a rendelkezésre álló vidékfejlesztési források helyben, helyi pályáztatás útján történő szétosztása olyan projektekre, amelyek ezen – helyben kialakított – stratégiával összhangban állnak.

A Dombóvári járás vidéki települései a terület-és vidékfejlesztési források hatékony lehívása érdekében hozták létre a Kapos-menti Terület-és Vidékfejlesztési Társulást. A szervezet év elejétől dolgozik a térségért.

E két szervezet együttműködve a Tolna Megyei Önkormányzattal és Völgységi Önkormányzatok Társulásával a Helyi Fejlesztési Stratégia kidolgozásában is közreműködik, valamint elősegíti az elfogadott stratégia mentén a területén megvalósítható fejlesztések előkészítését és megvalósítását.

Szeretnénk elérni, hogy a vidék fejlesztésére szánt uniós források ne egymástól elkülönült területeken (oktatás, egészségügy, mezőgazdasági fejlesztés, kulturális fejlesztés, vállalkozásfejlesztés stb.) és ne a helyi társadalom megkérdezése nélkül legyenek felhasználva, hanem integrált kezdeményezéseken keresztül és a helyi politikai, gazdasági szereplők és civil szervezetek bevonásával.

Hiszünk abban, hogy együttműködve sikeresebbek lehetünk az elvándorlás megakadályozásában, a munkahelyteremtés segítésében, az itt élők esélyegyenlőségének biztosításában és az életkörülmények javításában, közös munkánk, szakmai együttműködésünk eredményeként szerepet kapunk a vidék fejlődési pályára állításában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.