Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2018. Október 29. 08:23, hétfő | Helyi
Forrás: MTI, Fotó Facebook

Átadták a helyi hagyományok házát Csikóstőttősön

Átadták a helyi hagyományok házát Csikóstőttősön

A kultúra ápolásának fontosságát hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a Tolna megyei Csikóstőttősön, ahol átadták a helyi hagyományok házát.

Potápi Árpád János, aki a térség országgyűlési képviselője is, Kodály Zoltánt idézve azt mondta: az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék meg nem szerzi azt magának.
Ha a kultúrát nem ápoljuk, nem tanuljuk meg újra és újra, nem adjuk át gyermekeinknek, elvész, a semmibe hullik vissza - fogalmazott.
Hozzátette: Csikóstőttős az elmúlt években sokat tett annak érdekében, hogy a község kultúrája ne vesszen el, múltja szervesen illeszkedjen a jelenbe, és a jövő nemzedékei is meg tudják ismerni azt.
Az államtitkár szólt arról, hogy a Dombóvár melletti település 105 millió forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból egy három elemből álló projekt megvalósításához, amelynek része a hagyományok háza kialakítása.
A házat a helyi svábok építették 1938 és 1942 között, a tulajdonosaikat néhány év múlva kitelepítették. A németek egy része itt maradt, akik együtt élnek felvidékiekkel, helyi magyarokkal, és erősítik Csikóstőttős közös kultúráját - jegyezte meg.
Kitért arra is, hogy hamarosan elindul a Magyar falu program, a kormány mindig támogatni fogja a településeket céljaik elérésében - mondta.

Pintér Szilárd, a 950 lakosú község független polgármestere ismertette: a projekt részeként a felújították a helyi horgásztó környezetét és a falu legmagasabb pontján épült kilátónál már meglévő Kneipp-taposót.
A hagyományok házában a svábság tradícióit tükröző mezőgazdasági és néprajzi gyűjteményt mutatnak be, valamint állandó kiállítást rendeztek be Károlyi András festőművész alkotásaiból.

Címkék: Csikóstőttős

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.