Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Január 23. 07:04, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció:pixabay

Ausztrál őslakosok több ezer éves akvakultúrájának újabb részei tárultak fel a tűzvész nyomán

Ausztrál őslakosok több ezer éves akvakultúrájának újabb részei tárultak fel a tűzvész nyomán

Az ausztrál őslakosok által több ezer éve épített csatornarendszer újabb részei tárultak fel Victoria államban, ahol a sűrű növényzet a bozóttüzek martalékává vált.

A vulkanikus kőzetekbe vájt csatornák, töltések, gátak alkotta Budj Bim kultúrtáj az UNESCO szerint a világ egyik legrégebbi akvakultúra-rendszere. A mai Victoria állam területén élő gunditjmara őslakosok építették több mint 6600 éve, azaz az egyiptomi piramisoknál is ősibbek.

A halak kifogására és tenyésztésére épített akvakultúra-rendszer jól ismert a régészek előtt, az UNESCO tavaly vette fel a világörökségi listára.

A rendszer jóval nagyobb volt, mint az eddig ismert része - mondta Denis Rose, az őslakosok egyik szervezetének képviselője a CNN amerikai hírtelevíziónak.

"Amikor visszatértünk a térségbe, a fű és más növényzet által eddig rejtett csatornára bukkantunk. Mintegy 25 méter hosszú, ami igen jelentős méret" - tette hozzá.

Rose szerint más újonnan felfedezett, csatornákhoz és tavakhoz hasonlító építményeket is találtak a Budj Bim Nemzeti Park területén.

A nemzeti park közelében pusztító tüzet egy villámcsapás idézte elő november végén, a tűz felperzselt mintegy 790 hektárt. A világörökségi helyszíne megóvására a tűzoltók összefogtak a helyi csoportokkal a kulturálisan fontos helyszínek azonosítására, és nehéz felszerelésük helyett olyan eszközökkel oltották a tüzet, amelyekkel elkerülték a súlyos károkozást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése