Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 31. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az idén jelentősen visszaesett a hazai gázfogyasztás

Az idén jelentősen visszaesett a hazai gázfogyasztás

Több mint negyedével esett vissza négy év alatt a gázfogyasztás itthon. A lakossági felhasználás zuhant a legnagyobbat tavalyhoz képest. Január és október között összességében 6,1 milliárd köbméter gázt használt fel az ország, míg tavaly ebben az időszakban még 7 milliárd köbméterre volt szükség, ami 12,1 százalékkal magasabb az idei igénynél.

Több mint tizedével kevesebb gáz fogyott idén októberig, mint az előző év első tíz hónapjában – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) napokban frissített adataiból. Január és október között összességében 6,1 milliárd köbméter gázt használt fel az ország, míg tavaly ebben az időszakban még 7 milliárd köbméterre volt szükség, ami 12,1 százalékkal magasabb az idei igénynél.

Még nagyobb a különbség, ha 2011-hez viszonyítjuk az idei fogyasztást. Három éve ugyanis január és október között még 8,3 milliárd köbméter fűtőanyagot használtunk fel, ehhez képest az idei szükséglet 26 százalékos visszaesést jelent.

Látványos a fogyasztáscsökkenés a háztartásoknál is. A lakosság idén október végéig 1,9 milliárd köbméter földgázt használt fel, szemben a tavalyi 2,3 milliárd köbméterrel. A visszaesés ebben a kategóriában egy év alatt 17,1 százalékos. Az elmúlt években ugyan folyamatosan mérséklődött a háztartások fűtőanyag-szükséglete, ám ilyen mértékű csökkenésre az utóbbi négy évben messze nem volt példa. 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest mindössze 1,6 százalékkal esett vissza a lakossági gázfogyasztás a január és október közötti időszakban, míg 2012-ben 2011-hez viszonyítva a csökkenés 5,1 százalékot ért el. A MEKH adatai szerint így a 2011-es tízhavi felhasználáshoz képest összességében 22,6 százalékkal volt szükség kevesebb fűtőanyagra idén.

Nem valószínű, hogy a novemberi és a decemberi hazai gázfogyasztási adatok miatt fordulna meg a csökkenő tendencia idén, hiszen az elmúlt két hónapban a tavalyihoz hasonló enyhe időjárás mellett a felhasználás nem nőtt érdemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során