Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Február 23. 07:42, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Az olimpiai pályázat visszavonását javasolja a kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció is

Az olimpiai pályázat visszavonását javasolja a kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció is

A 2024-es olimpiai pályázat visszavonását javasolja a kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció.

A döntés azután született, hogy Tarlós István főpolgármester Orbán Viktor kormányfővel és a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőivel egyeztetett szerdán. A döntés oka, hogy megbomlott a nemzeti egység a pályázat ügyében. Az LMP és az Együtt üdvözölte a pályázat visszavonását, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szerint a Momentum a saját politika céljai miatt tette tönkre a pályázat esélyeit.

A kormány határozatot hozott arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a MOB-nak a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda az MTI-vel.

"Budapest és Magyarország számára az olimpia nemzeti ügy. Régi tapasztalat, hogy a nemzeti ügyek képviseletéhez egyetértésre van szükség. Ez az egyetértés az ország vezetői és a pártok között a pályázat benyújtásakor megvolt, megtestesült a Fővárosi Közgyűlés 92 százalékos, illetve az Országgyűlés 80 százalékos többséggel meghozott döntésében. Az elmúlt hónapokban a korábban létrejött egység felbomlott, az olimpia ügye nemzeti ügyből pártüggyé vált. Ezért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli" - áll a kormány szerdai ülésén elfogadott szövegben.

A határozatban leszögezik: "sikeres pályázásra, az olimpia megrendezésére csak olyan városoknak van esélyük, ahol a kérdésben egyetértés jött létre és áll fenn."

Tarlós István főpolgármester azt közölte az MTI-vel, hogy a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonását javasolja a városvezetés a Fővárosi Közgyűlésnek.

Tarlós István elmondta: a szerdai találkozón ő is azon az állásponton volt, amelyen a kormány, hogy egység nélkül nincs értelme próbálkozni és az ország tekintélyét csorbítani, esetleg lejáratni.

Kósa Lajos, a Fidesz-frakció vezetője pártja elnökségének nevében azt közölte az MTI-vel, hogy az ellenzék többször is hazudott mindenkinek az olimpiarendezés ügyében.

Először azt mondták, támogatják az olimpia ügyét, mind a fővárosban, mind a parlamentben megszavazták a szükséges jogszabályokat és azt, hogy Budapest benyújtsa a pályázatát az olimpia megrendezésére. "Hozzájárultak a nemzeti konszenzus kialakításához" - fejtette ki.

Amikor azonban az ellenzék "hátba támadta" Budapest olimpiai pályázatát, megbontotta ezt az egységet, ezzel minimálisra csökkentve a főváros esélyeit. Az ellenzék nyilvánvaló célja, hogy akár árulása révén is súlyos nemzetközi presztízsveszteségbe hajszolja a fővárost és az országot - közölte Kósa Lajos.



Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke közölte: a jelenlegi helyzetben más döntés nem születhetett, de a MOB mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország mihamarabb ötkarikás játékokat rendezzen.

Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője az MTI-vel közölte: az olimpiai pályázat visszavonásával sokat nyert Magyarország, de elfogadhatatlan, hogy a Fidesz semmibe vette az emberek véleményét, és 266 ezer ember egybehangzó akarata ellenére sem hajlandó kiírni a népszavazást.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász azt írta, hogy a Momentum Mozgalom valójában saját politikai pecsenyéjét sütögeti, akciójukkal lerombolták az eddig meglévő egyetértést, és tönkretették a pályázat esélyeit.

Juhász Péter, az Együtt elnöke hangsúlyozta: a pályázat visszavonása azt jelenti, hogy a kormány nem hajlandó meghallgatni az emberek véleményét, kizárólag aktuális politikai érdekei szerint dönt adóforintok sorsáról.

A MOB közgyűlése 2015. február 6-án úgy döntött, hogy javasolja Budapestnek és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét. Az Olimpiai Védnöki Testület határozati javaslatát 125 igen és egy nem szavazat mellett fogadta el a MOB közgyűlése. A Fővárosi Közgyűlés az év június 23-ai ülésén arról döntött, támogatja, hogy Budapest pályázzon. Az előterjesztést 25 igen, egy nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el. Az Országgyűlés július 6-án 151 igen, 33 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett úgy döntött, támogatja a pályázati szándékot.

Budapest és a MOB 2015. július 8-án küldte el a olimpiai pályázati szándéknyilatkozatát Lausanne-ba, a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz

Múlt pénteken a Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.