Városlista
2019. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2018. Október 09. 18:00, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

„...az utolsó mondat”

„...az  utolsó mondat”

Október 6-án az Arany János téren található gróf Batthyány Lajos-szobornál és a 13 aradi vértanú domborművénél az Eszterházy Miklós Szakképző Iskolájának diákjai mutatták be „…az utolsó mondat” című műsorukat.

1849. október 6-án végezték ki a szabadságharc 13 honvédtisztjét Aradon és ugyanekkor hajtották végre Pesten a gróf Batthyány Lajos miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet.
A 169 évvel ezelőtt elfojtott szabadságharc vezetőinek mártírságára 17 esztendeje Nemzeti Gyásznappal emlékeznek a hazai és ország határain túli magyarlakta településeken.

Október 6-án az Arany János téren található gróf Batthyány Lajos-szobornál és a 13 aradi vértanú domborművénél gyűltek össze azok a városlakók, akiknek a Szekszárdi Szakképzési Centrum Eszterházy Miklós Szakképző Iskolájának diákjai mutatták be „…az utolsó mondat” című műsorukat.

- A szabadságharc leverését követően kivégzettek változatos társadalmi állása jól érzékelteti azt, hogy az osztrák hatóságok megértették: 1848/1849 az egész magyar nemzet, paraszt, polgár és nemes, a nép és a politikai vezetők közös vállalkozása volt - mondta emlékező beszédében Tóth Gyula, a helyi önkormányzat civil tanácsnoka. - Mi dombóváriak Varga Gábor helyi keramikus-szobrászművész kivételes tehetségének köszönhetően az aradi vértanúk domborművénél és az első felelős kormány miniszterelnökének szobránál emlékezhetünk. Hajtsunk tehát fejet Aulich Lajos, Damjanich János, gróf Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Nagy-Sándor József, lovag Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, gróf Vécsey Károly és gróf Batthyányi Lajos előtt. A kezdeti sikerek ellenére a magyarság függetlenségi harca elbukott az osztrák-orosz közös túlerővel szemben. A katonai és a politikai vereség teljes volt. A kimerült ország a győztesek lába előtt hevert. Bosszúvágytól terhes levegő lengte be a térséget. A nyertesek haragja annyira vakító volt, hogy bosszújuk csak az ellenállást erősítette, mártírokat és példaképeket teremtett. A kivégzettek vértanúk lettek, emlékük máig él. Haláluk felerősítette a korábbi helytállásuk súlyát, tartásuk és kitartásuk hallhatatlanná tette őket, minden magyar, de minden szabadságszerető számára. Ezek az emberek büszkén néztek szembe a halállal. A hősök vérrel fizettek a következő nemzedékek szabadságáért. Nélkülük nem lett volna passzív ellenállás, ami végül kikényszerítette a kiegyezést. Ők nem kértek kegyelmet, nem alkudoztak feltételekről, nem adták el a nemzet sorsát saját jövőjük érdekében. A hiéna Haynau által levezényelt megtorlás elérte a csúcspontját, ami nemcsak Magyarországon váltott ki erős indulatokat, de Európát is tiltakozásra sarkallta. A honvédtisztek és a miniszterelnök kivégzése a bírósági eljárás dacára puszta gyilkosság volt, hiszen az ítélethozatalra egy koncepciós pert követően jogtalan vádak alapján került sor. Halálukkal a császár a magyarság függetlenségi törekvését kívánta büntetni. Joggal tartjuk az említett 14 férfit mártírnak.
Az emlékező beszéd után a város önkormányzati vezetői mellett különböző intézmények, civil szervezetek és pártok képviselői, illetve a település lakói rótták le kegyeletüket koszorúikkal, valamint virágaikkal.

Címkék: Október 6

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 24. 08:29, péntek | Helyi

Belvárosisok a Medve Szabadtéri Matekversenyen

Ebben az évben 20. alkalommal rendezték meg a Medve Szabadtéri Matekversenyt, negyedszer a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

2019. Május 23. 14:34, csütörtök | Helyi

Virágládák és paprikapalánták ajándékba

Dombóvár németországi testvérvárosába utazott május 17-én az az önkormányzati delegáció, melynek Szabó Loránd polgármester, Berta János képviselő és dr. Szabó Péter jegyző volt a tagja.

2019. Május 23. 09:03, csütörtök | Helyi

Ajándékokkal tért haza a fővárosból a dombóvári csapat

Az Országos Rendőr-főkapitányság idén is meghirdette a „Házhoz megyünk” elnevezésű országos vagyonvédelmi vetélkedő-sorozatát, melynek döntőjét május 17-én Budapesten bonyolították le egy dombóvári és további 19 csapat részv

2019. Május 22. 10:58, szerda | Helyi

„Ki a mester két keréken?”

Április 25-én Bölcskén rendezték meg a „Ki a mester két keréken?” kerékpáros közlekedésbiztonsági verseny megyei döntőjét, ahol a „belvárosis” diákok elméleti és gyakorlati tudásukból adtak számot.