Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Október 24. 10:53, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI, fotó: plebania.dobrokoz.hu

Csaknem húsz egyházi épületet újítanak fel Tolnában

Csaknem húsz egyházi épületet újítanak fel Tolnában

Csaknem húsz egyházi épületet, templomokat, plébániákat, szobrokat újítanak fel Tolna megyében mintegy 300 millió forintos vidékfejlesztési támogatásból.

Csaknem húsz egyházi épületet, templomokat, plébániákat, szobrokat újítanak fel Tolna megyében mintegy 300 millió forintos vidékfejlesztési támogatásból, a munka mindenütt még idén elkezdődik - tájékoztatta a Pécsi Egyházmegye Tolna megyei építésze az MTI-t.

Szász Gábor elmondta: a pályázó plébániák 5 és 50 millió forint közötti összeget nyertek el, amelyek százszázalékos támogatást jelentenek a felújításokhoz.
Zömében templomokat, kisebb részben plébániaépületeket érint a felújítás, egy településen, Závodon két feszületet és két szobrot restaurálnak - tette hozzá.
Mint mondta, van olyan templom, ahol tartószerkezeti megerősítést végeznek, sok helyen a toronysisak javítására van szükség, másutt csak festésre kerül sor.
Ismertetése szerint a pályázati forrásnak köszönhetően Bátán, Diósberényben, Kajdacson, Kisvejkén, Magyarkesziben, Őcsényben, Páriban, Szakályban, Szálkán, Udvariban, Várdombon templomok, Döbröközön, Tevelen kápolnák, Fácánkertben, Nagydorogon, Németkéren plébániaházak újulhatnak meg, Nakon pedig a ravatalozót állítják helyre. Többségében helyi vagy országos védettségű épületek megújítására kerül sor.
Az egyházmegye építésze beszámolt arról is, hogy a napokban lezajlott a nagymányoki római katolikus templom műszaki átadása, a megsüllyedt épületen az elsődleges megerősítést elvégezték. A szintén statikai megerősítésre szoruló bonyhádi templomban csütörtökön feszítik ki az épületet összefogó kábelt; a két beavatkozást 7 és 9 millió forinttal támogatta az Emberi Erőforrás Minisztériuma, illetve korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.
A szakember a bátaszéki Nagyboldogasszony templom tavaly életveszélyessé vált és ezért tavasszal eltávolított toronysisakjának visszaépítéséről elmondta: várhatóan novemberben döntenek az új toronysisak kivitelezőjéről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.