Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 07. 09:44, vasárnap | Kék hírek
Forrás: MTI

Csalók próbálnak pénzt szerezni Zalában csatornatisztítás ürügyén

Csalók próbálnak pénzt szerezni Zalában csatornatisztítás ürügyén

Színlelt csatornatisztítási munkákkal több tízezer forintot követelve csapnak be vállalkozásokat és intézményeket azok a csalók, akik újból megjelentek Nagykanizsán és környékén - közölte honlapján vasárnap a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

A másfél év után újból felbukkant csalók leginkább Nagykanizsán és vonzáskörzetében tűntek fel vállalkozásoknál és intézményeknél azzal az indokkal, hogy "kötelező szennyvízcsatorna-tisztítást kell elvégezniük", vagy megrendelésére érkeztek. A megtévesztő formaruhába öltözött férfiak előzetes egyeztetés vagy bejelentés nélkül érkeznek a kiszemelt címre, ahol a valódi szolgáltató embereinek adják ki magukat, vagy azt állítják, hogy felettesük rendelte el a csatornatisztítást.
A trükk lényege, hogy a csapat vezetője rögtön egy munkalapot mutat, és hadarva, alig érthetően pár ezer forintos munkadíjat emleget, miközben az "alkalmazottak" már munkába is kezdenek. Vezetőjük azt a benyomást kelti, hogy ez csak egy általános, rutinszerű karbantartási munka, ezért aki nem figyel oda eléggé, alá is írja az elé tett papírt.
A tízperces színlelt munka után az aláírt munkalapra hivatkozva – amely csak apró betűvel tartalmazza, hogy a pár ezer forint a csatorna folyóméterére vonatkozott –, akár negyven-hatvanezer forintot is kérnek. Mindent elkövetnek, hogy a helyszínen megkapják a pénzt, nem riadnak vissza a fenyegetőzéstől sem, arra hivatkozva, hogy a szerződés szerint elvégezték a munkát.
"Gyorsak, határozottak, udvariasak, nem hagynak piszkot maguk után – hiszen alig csinálnak valamit". Az ezzel a trükkel jelentkező elkövetők készpénzt akarnak, bármilyen áron - figyelmeztet a rendőrség.
A zalai rendőr-főkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy csatornatisztító cégek kizárólag hívásra, megrendelésre végeznek ilyen jellegű munkát, nincs hatóságilag előírt csatornatisztíttatási kötelezettség. Kellő odafigyeléssel, határozottsággal megelőzhető, hogy bárki ilyen csalás áldozatává váljon, ezért arra kérik azokat, akik ilyen helyzetbe kerülnek, hogy semmilyen papírt ne írjanak alá, jegyezzék meg a távozó idegenek gépkocsijának rendszámát, és hívják a rendőrséget.

Címkék: Bűnügy-csalás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön