Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2016. Szeptember 10. 21:15, szombat | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Csikóstőttősön is alakult települési mentőcsoport

Csikóstőttősön is alakult települési mentőcsoport

Ma tartották a Kapos Mentőcsoport ismétlődő, illetve a Csikóstőttősi települési mentőcsoport rendszerbeállító és minősítő gyakorlatát.

A kétévente ismétlődő gyakorlat célja a mentőszervezet árvízi és vízi mentési képességei szakmai követelményének ismétlése gyakorlati feladatok végrehajtásával. A Kapos Mentőcsoport 2013-ban alakult, nemzeti minősítő gyakorlatukra 2014 őszén került sor, ezt követően kétévente ismétlődő gyakorlaton kell bizonyítaniuk, hogy képesek vállalt feladataik ellátására, úgy, mint vízszivattyúzás, homokzsákolás, kimenekítés-kitelepítés megszervezése és végrehajtása, lakosság ellátásának segítése, vagy akár ideiglenes befogadó helyek aktiválása.

A mai gyakorlat az elméleti felkészítés és a csikóstőttősi mentőcsoport tagjainak ünnepélyes eskütételét követően több helyszínen zajlott párhuzamosan, melyek során nyúlgátat építettek, töltést magasítottak, buzgárelfogást hajtottak végre, és bajba került személyt mentettek vízből.

Az első kárhelyszínen a vízből mentést és a drón használatát gyakorolták a mentőcsoport tagjai, melyben a Viharmadár Egyesület tagjai is segítségükre voltak. Egy horgász jelentette be, hogy a dombóvári Tüskepusztai horgásztóban egy személy kenujával felborult, és a rendkívüli viharos időjárás következtében elsodródott. A mentőcsoportok tagjai nem haboztak, azonnal csónakba pattantak, és a bajba jutott ember segítségére siettek, a csónakba emelték és kieveztek vele a partra.

Dombóvár és Dalmand térségében rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott viharos erejű széllökések kíséretében. A sok eső miatt a Leperdi, a Faluberki, a Szentkúti és a Borjádi árok vízszintje megemelkedett, és a befogadó Kis-Konda patakon lévő Tüskepusztai horgásztó zsilipje, valamint árapasztója nem tudja levezetni a tóba érkező vízmennyiséget. Az emelkedő vízszint miatt a mentőcsoport tagjainak töltésmagasítást kell végrehajtaniuk a második helyszínen.

A folyamatos esőzés és az ebből kialakuló vízszintemelkedés miatt, a vízügyi szakemberek vizsgálata alapján a töltés egy ponton meggyengült, ezért a gát védelme érdekében bordás töltésmegtámasztást kellett alkalmazni. Ráadásul a gát környezetében szivárgásokat tapasztaltak, ezért elfogó medence kiépítése és a szivárgó víz folyamatos visszaszivattyúzása vált szükségessé.

A kárhelyszíneken a Kapos Mentőcsoport tagjai mellett a csikőstőttősi települési önkéntes mentőcsoport tagjai is teljesítették a feladatokat, és megfeleltek a rendszerbe állító és minősítő gyakorlatukon, így mától Csikóstőttős lakói is még nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Az önkéntes települési mentőcsoportok megalakításának célja egyrészt, hogy a települést leginkább veszélyeztető hatások, mint a rendkívüli időjárás, az ár-belvíz elleni védekezés gyorsabbá és hatékonyabbá tudjon válni, másrészt nem titkolt szándék az önkéntesség minél szélesebb körű kiterjesztése is.

Közösségi szolgálatukat a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltségnél töltő diákok is részt vettek a mai gyakorlatokban, segítettek a homokzsákok megpakolásában, az egyes helyszínek biztosításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.