Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. December 07. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: MTI, Dombóvári Székely Kör

Csíkszentkirályi betlehemes és erdélyi táncház Dombóváron

Csíkszentkirályi betlehemes és erdélyi táncház Dombóváron

Csíkszentkirályi betlehemest adnak elő a székelyföldi településről érkező fiatalok csütörtökön este hét órakor, a népszokás bemutatóját táncház követi a Dombóvári Művelődési Házban.

A tizenegy tagú csíki együttes a magyarországi betlehemes szokásoknál archaikusabb változatot mutat be, amelynek leírása az 1700-as évekből származik - mondta el az MTI-nek Vörös Attila, a rendezvényt a József Attila ÁMK-val közösen szervező Dombóvári Székely Kör tagja.

A székelyföldi fiatalok, akik közül többen a helyi Vadrózsák táncegyüttes tagjai, ízelítőt adnak a felcsíki táncrendből, amelyre Gábor Dénes és Hozó Levente tanítja a közönséget, a dombóvári Kapos Senior néptánccsoport pedig mezőségi táncokat mutat be.

A Dombóvári Székely Kör karácsony előtt egy betlehemes találkozót is tervez; a szervezet tagjai bukovinai népszokást elevenítenek fel egy Kóka Rozália gyűjtéséből származó hadikfalvi betlehemes játék előadásával, emellett egy 1938-ban Dombóváron lejegyzett népszokást és egy Békefi Antal gyűjtéséből választott betlehemes jelenetet is bemutatnak majd.

Fotó: www.csikszentkiraly.ro

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!