Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. December 30. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság, fotó: www.wisegeek.org

Csúszós utakra lehet számítani

Csúszós utakra lehet számítani

Az erőteljesebb lehűlés miatt Tolna megyében is nagyobb hangsúly kerül a körültekintőbb vezetésre.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a csúszós, jeges utakon fokozott figyelemmel és körültekintéssel kell vezetni. Ilyenkor minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken vagy a gázpedálon tragédiához vezethet. A sebességet – amennyiben lehetőség van rá - érdemes gázlevétellel és motorfékkel csökkenteni.

A hidakon, felüljárókon és erdősávval védett útszakaszokon fokozottabban kell számolni az úttest eljegesedésével. A vizes útszakaszról jeges útszakaszra való ráfutás ismertetőjele lehet az úttest felületének színváltozása, illetve a kerekek gördülése által okozott hanghatás csökkenése.

Télen a rosszabb látási viszonyok miatt célszerű nagyobb követési távolságot tartani és az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

A gépjárművezetőknek lakott területen belül és kívül egyaránt figyelniük kell az úttest mellett, illetve az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra. A kerékpárosoknál a prizmák és a jól működő világítások, illetve a láthatósági mellény, a gyalogosoknál pedig a láthatósági mellény a biztonságos közlekedés alapfeltételei.

A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. A gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a kézi jégkaparó, a jégoldó spray, a téli ablakmosó folyadék és a megfelelően működő páramentesítő. A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és az abroncsok kifogástalan állapota. Fontos továbbá a megfelelően megválasztott téli autógumi, mert a nyári abroncs használata 7 Celsius-fok alatt már nem biztonságos.

Hosszabb útra indulóknak, ha az útviszonyok vagy egy baleset miatt megállni kényszerülnek, szükségük lehet takaróra, vontatókötélre, továbbá meleg italra és élelmiszerre. Ezeket is tanácsos bekészíteni a gépjárművekbe. Indulás előtt kísérjék figyelemmel a közlekedéssel kapcsolatos híradásokat, amelyekből információkat kaphatnak az útviszonyokról, az útlezárásokról. Ha a közlekedésbiztonságot veszélyeztető körülményt észlelnek, esetleg balesetet szenvednek vagy látnak, kérjenek segítséget a 112-es díjmentesen hívható egységes segélyhívó számon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.