Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Május 21. 10:57, kedd | Belföld
Forrás: mti

Délutántól ellenőrzi a beérkezett levélszavazatokat az NVI

Délutántól ellenőrzi a beérkezett levélszavazatokat az NVI

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) kedd délutántól ellenőrzi a beérkezett levélszavazatokat. Eddig 9107 levélszavazatot adtak le, ebből 2156-ot külképviseleteken, 6951-et pedig levélben juttattak vissza az NVI-hez.

A sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, amennyiben május 2-áig felvetették magukat a névjegyzékbe.

Az NVI-hez az első levélszavazatok a múlt héten szerdán érkeztek meg. A Kárpát-medencében lévő külképviseletekről - amennyiben a leadott levélszavazatok száma indokolja - a szavazás előtt legalább egyszer hazaszállítják az urnában lévő voksokat, hogy az NVI elvégezhesse az ellenőrzésüket.

A levélszavazatok feldolgozásának első lépéseként felbontják a külső, szállító borítékot, és az azonosító nyilatkozat tartalmát a levélben szavazók névjegyzéke alapján ellenőrzik, szükség esetén a polgárok személyi és lakcímadatait tartalmazó, illetve a magyar állampolgárságot igazoló okirat nyilvántartásában, valamint az állampolgársági ügyekben eljáró szerv megkeresése útján is.

Ha az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatok a levélben szavazók névjegyzékében, illetve nyilvántartásokban szereplő adatokkal megegyeznek, a szavazatot tartalmazó borítékot - felbontás nélkül - félreteszik. Ezt ugyanis csak a szavazás lezárulta után, vasárnap este hét órától lehet felnyitni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.