Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Január 09. 10:23, szombat | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum, fotó: www.motherearthliving.com

Dombóvári Herbárium - a levendula

Dombóvári Herbárium - a levendula

Ezúttal Rabné Bayerle Erika előadásában a Kocsolai Levendula Manufaktúra tevékenységével, termékeivel ismerkedhettünk meg.

A Dombóvári Herbárium ezévi utolsó összejövetelén a szokottnál többen voltak kíváncsiak az egyik legkedveltebb gyógy- és dísznövény, a levendula felhasználási lehetőségeire.
Ezúttal Rabné Bayerle Erika előadásában a Kocsolai Levendula Manufaktúra tevékenységével, termékeivel ismerkedhettünk meg. A Földközi-tenger mellékéről származó növénynek számos változata létezik, köztük a különösen szép virágú francia levendula és a haloványabb, viszont magas illóolaj tartalmú angol levendula. A Levendula Manufaktura termőterületén is ezek a növények adják az alapanyagot a termékekhez, és -nevéhez méltóan- a kapálástól a metszésen és betakarításom át a feldolgozásig rengeteg kézi munkát igényelnek. A levendula értékes, nyugtató-, gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatású illóolaját speciális lepárlókészülékkel (amit megtekinthettek az érdeklődők), vízgőz desztillációval nyerik ki a virágokból. A levendula 1-4%-ős illóolaj tatalma viszonylag magasnak számít a növényvilágban, azért érdemes belegondolni, hogy egyetlen üvegcse illóolaj akár több kg levendula hatóanyagát tartalmazza. Nem véletlen, hogy csak cseppenként, hígítva ajánlott alkalmazni. A lepárlás során melléktermékként keletkező levendulavíz is őrzi a növény jótékony hatásait. Párologtatóba öntve, frissítő bedörzsölőként vagy éppen vasaláskor, nyugtató illatot áraszt. A szárított virágokból az ügyes kezek sokféle illatozó dísz- és ajándéktárgyat készítenek: kedves levendulababát, gyerekeknek nyugtató álommanót, illatpárnát vagy mutatós levendulabuzogányt a szekrény illatosítására.
Ínyencek kedvelik a levendula virágát desszertek ízesítésére, gombás, húsos ételek fűszerezésére is.
Már az ókorban igen kedvelt illatszer volt a magas rangú emberek körében. A nagy pestisjárvány idején védelmet reméltek tőle a szörnyű kór ellen. Virágnyelvben a levendula a hűség virága, színe pedig a nőiesség, a kecsesség és az elegancia jelképe.
A Dombóvári Herbárium a 2016-os évben is szeretettel vár minden érdeklődőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.