Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Október 16. 17:26, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

Dombóvári származású költő kötetét mutatták be

Dombóvári származású költő kötetét mutatták be

Az Országos Könyvtári Napok keretében október 5-én szülővárosában mutatta be a „Tejsav” címet viselő második verseskötetét a dombóvári születésű Balaskó Ákos.

A most 34 éves költő 2013-ban érdemelte ki az N&N Galéria Alapítvány által alapított Petri György-díjat, ami a tehetséges fiatal irodalmárok elismerésére szolgál. „A gépház üzen” című első verseskötetét 2014-ben jelentette meg a Magvető Kiadó, mely nemrégiben a másodikat is piacra dobta. A „Tejsav” egy igazi szerves líra, amely napjainknak a leggyakoribb lélektani problémáját – a kiégést – állítja a könyv középpontjába. Erről beszélgetett Albrecht Ferenccel, a helyi Illyés Gyula Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanárral Balaskó Ákos, aki az utóbbi időben az általa elnyert Móricz Zsigmond-ösztöndíjnak köszönhetően egy olyan szabadon felhasználható időkeret kapott, amikor csak az új kötet megírásával foglalkozott.
– A kiégés folyamatát nagyon különböző helyzetekben és szerepekben lévő lírai elbeszélők mutatják be, pontosan azért, hogy a koncepció ne fulladjon unalomba – emelte ki a Földi István Könyvtárban tartott bemutatón az alkotó.
A költő tűéles pontossággal veszi végig egy harminc-egynéhány éves fiatal személyiségének a széthullását és a lehetséges visszaépülését. Balaskó Ákos költészete részletekből, apró megfigyelésekből építkezik, úgy kapcsol össze metaforákat és motívumokat, mintha molekulák lennének, amelyek hatnak egymásra.

Címkék: költészet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.