Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Június 09. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény

Egy babérkoszorú története

Egy babérkoszorú története

Helytörténeti Gyűjteményünk féltett kincse egy babérkoszorú, díszdoboz, és egy fénykép az alábbi felirattal: A Dombóvári Torna és Atlétikai verseny ezüstkoszorú Vándor Dijjas győztes csapata 1924. VI. 8-9.

Kiváló sporteredményekben a múltban sem volt hiány. A sok példa, a több évtizedes múltra visszatekintő egyesületek, iskolák jobbnál-jobb eredményei közül egyet szeretnék kiemelni. Helytörténeti Gyűjteményünk féltett kincse egy babérkoszorú, a babérkoszorúhoz tartozik egy díszdoboz, és egy fénykép az alábbi felirattal:
„A Dombóvári Torna és Atlétikai verseny ezüstkoszorú „Vándor Dijjas” győztes csapata 1924. VI. 8-9.
A fotón négy díjazott tanuló látható (a magasugrómércék között) felkészítő tanárukkal a koszorú társaságában, ami egy leterített asztalon díszdobozában látható a kép középpontjában. Ennek a díjnak a történetét kísérlem meg bemutatni röviden.
A jelentős társadalmi-, és sporteseményről a Dombóvári Hírlap 1924. június 15-i számából az első, második és harmadik oldalon is értesülhetünk.
„Tolna vármegye középiskoláinak tornaversenye Dombóváron.
Nagyjelentőségü és dicsőbb nemzeti jövő fényes perspektíváját nyújtó esemény játszódott le Dombóváron, a napfényes pünkösdi ünnepek alatt. A kilenc középiskolának díszes keretek között lefolyó tornaversenye nemcsak a vármegye vezetőségének, hanem az országos kormányérdeklődését is felkeltette…”
A vidéki iskolák csapatai szombaton, június 7-én érkeztek településünkre tanáraik vezetése alatt. Az állomáson az elszállásolási bizottság tagjai várták őket és kísérték el a kijelölt szállásokra: az állami óvodába, a római katolikus iskolába, a főgimnázium épületébe (a volt Zrínyi iskola épületéről van szó).
„A verseny első napján d.e.
Pünkösd ünnepén az ifjúság kora reggel a templomtéren gyülekezett és részt vett a tábori istentiszteleten, majd iskolák szerint csapatokra oszolva katonás menetben kivonult az ujdombóvári vasúti állomás mellett fekvő versenytérre, ahol a díszsátor és a tribünök előtt oszlopokban felállott. A dombóvári kir. kat. főgimnáziumot 150, a bonyhádi ev. főgimnáziumot 80, a szekszárdi áll. főgimnáziumot 81, a hőgyészi áll. polg. fiúiskolát 70, a gyönki ref. gimnáziumot 42, a dunaföldvári polg. iskolát 26, a szekszárdi áll. felsőkereskedelmi iskolát 25, a szekszárdi polg. iskolát 22, és a paksi polg. iskolát 20 tanuló képviselte.”
A megnyitóünnepélyen ott volt Dombóvár és Újdombóvár községek színe java. A vallás- és közoktatásügyi minisztériumot Bohn Ferenc miniszteri biztos, Tolna vármegyét hivatalosan Szévald Oszkár vármegyei főjegyző képviselte, s ő tartotta a megnyitóbeszédet is, melynek nagy részét az újság közölte.
A mindenre kiterjedő beszámolóban a cikk írója kiemeli a helyi elemi iskolások teljesítményét, Söllei József (a vitézségi érem tulajdonosa, több első világháborús kitüntetés birtokosa, rendezvények szónoka) és Molnár Ferenc tanítók munkáját, a hőgyészi polgári fiúiskola puskás csapatának (fapuskák) bemutatóját. Az igazi versenyek, megmérettetések Pünkösd hétfőjén voltak a 16-os és a 4-es csapatok versenyszámaival (50, 80, 100, 200, 400 m síkfutás, rúdugrás, hármasugrás, diszkoszvetés, gerelyvetés, tornászati összetett verseny, távolugrás, magasugrás, súlydobás, 4X100 m. stafétafutás, 16X50 m. stafétafutás, a 16-os csapatok mászási versenye, a 16-os csapatok versenye a vándordíjért /nemzeti színű selyemzászló/, a 4-es csapatok versenye a vándordíjért /ezüst babérkoszorú/). Az ünnepélyt /Kenézy László főszolgabíró beszéde zárta.
A Dombóvári Királyi Katolikus Főgimnázium 1923-24. évi értesítőjéből meg tudhatjuk, hogy az iskola a versenyen eredetileg nem kívánt rész venni - mivel igaz, hogy május (!) hónapban Dombóvár és Újdombóvár község lelkes áldozatkészségek köszönhetően az iskola tornaszerekhez jutott, ám nem volt sem tornaterem, sem megfelelő hely mindezek elhelyezéséhez.
„Alig egy hónapnyi előkészület után ifjaink a szertornában nem is vettek részt, csupán az atlétikai versenyekben.” – írja az értesítő.
A verseny kiemelkedő eredménye - a mi szempontunkból - a 4-es csapatok versenyének győztese a Királyi Katolikus Főgimnázium VII. osztályának csapata, amely csapat elnyerte a Tolnavármegyei Pénzintézetek vándordíját, az ezüst babérkoszorút, emellett az iskola tanulói 7 első, 1 második és 2 harmadik díjat is nyertek. Álljon itt a 4-es nyertes csapat tagjainak névsora felkészítő tanárjukkal egyetemben.
A csapat tagjai: Günther Kornél, Karkecz László, Bíró Sándor, és Vida Sándor VII. o. tanulók, testnevelő tanáruk Schindlberger József rendes tornatanító, a tornaszerek őre, aki akkor 17 éve tanított, a gimnáziumban pedig 1924. február 1-je óta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.