Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Június 28. 04:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Elévülés miatt nem nyomoz a rendőrség a Pannonhalmi Főapátságban történtek miatt

Elévülés miatt nem nyomoz a rendőrség a Pannonhalmi Főapátságban történtek miatt

Elévülés miatt elutasította a feljelentést és nem nyomoz a rendőrség annak a Pannonhalmi Főapátságban történt cselekménysorozatnak az ügyében, amelyben a főapát kiskorú veszélyeztetése miatt belső vizsgálatot indított.

A közlemény szerint a belső vizsgálat minden információját, beleértve a sértettek nyilatkozatait is átadták a rendőrségnek.

A főapátság május 25-én közölte, hogy egy több mint tíz éve történt cselekménysorozattal kapcsolatban tavaly októberben belső vizsgálatot kezdeményezett Várszegi Asztrik főapát egy szerzetes-nevelőtanár ellen kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt.

Az érintett szerzetes az eljárás következtében elhagyta a bencés rendet.

A közlemény akkor úgy fogalmazott, hogy Várszegi Asztrik "az érintettnél személyesen járt el, minden szükséges támogatást megadott" és "körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették".

A tájékoztatás szerint a főapátság kiemelten fontosnak tartja, hogy átvilágítsa a múltját és a visszaéléseket feldolgozza. A feltárás mellett a vizsgálatnak a jóvátétel és a megelőzés is a célja. A dokumentum szerint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium időközben az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezetett be.

Takács Zoltán, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense péntek este azt közölte az MTI-vel: a kiskorú veszélyeztetése miatt hivatalból elrendelt feljelentés kiegészítési eljárást csütörtökön befejezték, és a feljelentést a cselekmény büntethetőségének elévülése miatt elutasították.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során